Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Βαφή κυψελών - Φάση 4η

Φτάσαμε λοιπόν και στην 4η και τελευταία φάση με την τοποθέτηση των συνδετήρων. Για να διευκολυνθεί λίγο η διαδικασία, επιστράτευσα ένα φύλλο μπάλσα στο οποίο έγιναν τα απαραίτητα σημαδέματα και τρύπες ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν οδηγός.

Φύλλο Μπάλσα

Αφού κόπηκε στο κατάλληλο μήκος (a), έγιναν οι δοκιμές (b) και τα σημαδέματα (c)…

Κατασκευή οδηγού

… ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οδηγού…

Οδηγός για κυψελίδια

… και ξεκίνησε η τοποθέτηση στα κυψελίδια.

Εγκατάσταση στα κυψελίδια

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η προετοιμασία του οδηγού για τις κυψέλες.

Κατασκευή οδηγού

Επιπλέον, έπρεπε να συμπεριληφθούν και τα μαρκαρίσματα για τους συνδετήρες των βάσεων αφού όλα αυτά μαζί τοποθετήθηκαν στο πλάι. Μετά την ολοκλήρωση του οδηγού, άρχισε η τοποθέτηση των συνδετήρων σε καπάκια, πατώματα και βάσεις.

Οδηγός για κυψέλες         Συνδετήρες βάσεων

Η χρήση των οδηγών αποδείχθηκε σωτήρια αφού με ταχύτατους ρυθμούς γινόταν οι τοποθέτηση των συνδετήρων. Έτσι, όλες οι κυψέλες πλέον έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες ώστε να ξεκινήσει η χρήση τους.

Ολοκληρωμένες κυψέλες

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Στοιχεία Μελισσοκομικής Τεχνικής

Ακόμη ένα καλό βιβλίο που πραγματεύεται την μελισσοκομία συνολικά, είναι κι αυτό:

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ


Η επιστημονική προσέγγιση της μελισσοκομίας είναι αυτή που κυριαρχεί στο βιβλίο, αφού καταλαμβάνει περισσότερο από τα 2/3 του. Άλλωστε, όπως αναφέρεται και στον πρόλογο του συγγραφέα, το βιβλίο απευθύνεται και στους σπουδαστές των γεωπονικών επιστημών. Παρόλα αυτά, ανάμεσα στις θεωρίες υπάρχουν διάσπαρτες πληροφορίες που συνδέουν, προτρέπουν ή αποτρέπουν ορισμένες μελισσοκομικές πρακτικές. Και αργότερα, στα τελευταία κεφάλαια, όπου γίνεται η ανάλυση της μελισσοκομικής τεχνικής, υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές και λεπτομέρειές της.
Είναι αλήθεια ότι θα περίμενα περισσότερο «χορταστικά» τα κομμάτια που αφορούν πρακτική και τεχνικές, αλλά έχουν συμπτυχτεί αρκετά. Επίσης, αν και σχετικά σύγχρονο, πιστεύω ότι αρκετά τμήματά του θα πρέπει να περάσουν από ένα «λίφτινγκ» (π.χ. ασθένειες, τρόποι αντιμετώπισης & φάρμακα).

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΧΡ. ΧΑΡΙΖΑΝΗΣ

Έτος Έκδοσης...: 1996
Αριθμός σελίδων...: 263
Κωδικός ISBN...: 960-85777-0-5
Τιμή...: €30,00

Κεφάλαια
1. Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
2. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
3. Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
4. Η ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
5. Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
6. ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
7. Η ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ
8. Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
9. Η ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
10. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ
11. Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
12. ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
13. Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ
14. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
15. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
16. ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Θεωρία & Πράξη

Ένα ακόμα βιβλίο που ξεχώρισα, ήταν αυτό:

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ


Ίσως ο βασικός λόγος που με έκανε να το ξεχωρίσω ήταν το γεγονός ότι εκτός από τα θεωρητικά τμήματα (που ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους λίγο-πολύ γνωστά είτε μέσω των μαθημάτων είτε μέσω άλλων βιβλίων), περιλαμβάνει και αναφορές σε πρακτικά προβλήματα, αναλύοντάς τα και δίνοντας τις λύσεις τους. Για το δικό μου επίπεδο, που περιλαμβάνει αμιγώς θεωρητικές γνώσεις, ήταν ιδιαιτέρως ελκυστικό. Διαβάζοντας τα, ένιωθα ότι καλύπτεται ένα (μικρό, έστω) μέρος από τον έμπειρο δάσκαλο που βρίσκεται στο πλάι μου στα πρώτα βήματα στο μελισσοκομείο. Έτοιμο να απαντήσει μικρές και πρακτικές ερωτήσεις που γεννά η απειρία. Κρίμα μόνο που είναι περιορισμένες. Μακάρι να υπάρξει ανάλογη συνέχεια και να εμπλουτιστεί ένα τέτοιο περιεχόμενο. Γιατί καλή η θεωρία αλλά η πράξη και τα προβλήματά της είναι ο πονοκέφαλος!


ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Προβλήματα Αιτίες & Λύσεις
Ανδρέα Θ. Θρασυβούλου

Έτος Έκδοσης...: 2005
Αριθμός σελίδων...: 255
Κωδικός ISBN...: 960-85777-2-1
Τιμή...: €25,00

Κεφάλαια
1. Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
2. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
3. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ
4. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
5. ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
6. ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑΣ
7. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
8. ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
9. Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Βαφή κυψελών - Φάση 3η

Ήδη από την Παρασκευή το βράδυ, περάσαμε σιγά-σιγά στην 3η φάση βαφής των κυψελών που είναι η τελική βαφή (χρωματισμός) με ριπολίνη νερού. Φυσικά, για τις λαμαρίνες στα καπάκια χρησιμοποιήθηκαν αντίστοιχα χρώματα σε ριπολίνη νεφτιού. Στο σχεδιασμό είχε αποφασιστεί να γίνει διαφορετικός χρωματισμός ανάμεσα σε κυψέλες και κυψελίδια και σε μονόχρωμο μοτίβο, εκτός από τις προσόψεις. Ειδικά για τις λαμαρίνες στα καπάκια, η απόχρωση θα ήταν αρκετά ανοικτή, πολύ κοντά στο λευκό. Έτσι, για τις κυψέλες επιλέχθηκε ένα πολύ ανοικτό τουρκουάζ (J712B) και για τα κυψελίδια ένα αντίστοιχο λαχανί (G120B).


Καπάκια-Λαμαρίνες

Για τα ξύλινα μέρη αντιστοίχως, επιλέχθηκε για τις κυψέλες ένα πιο σκούρο τουρκουάζ (K624D) και για τα κυψελίδια ένια πιο σκούρο λαχανί (E853D).


Ξύλινα μέρη

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η διαδικασία της βαφής. Κυψέλες και κυψελίδια βάφτηκαν στις τρεις πλευρές και από κάτω, αφήνοντας την πρόσοψη. Ο καιρός κάθε άλλο παρά σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή αφού, με την αυξημένη υγρασία κυρίως, αλλά και το κρύο (έξω είχε -2oC και 10 με 15 εκατ. χιόνι!), ανέβαζε βασανιστικά τους χρόνους που χρειάζονταν για να “τραβήξει” η μπογιά ανάμεσα στα “χέρια”.




Στον νεκρό αυτό χρόνο ήρθε η ιδέα να βαφούν οι ράχες στους τροφοδότες ώστε να ξεχωρίζει με μιά ματιά πότε μια κυψέλη έχει εγκατεστημένο τροφοδότη μέσα της. Χρησιμοποίησα έτσι τις αντίστοιχες αποχρώσεις από τις λαμαρίνες στα καπάκια (παρατύπως, λόγω νεφτιού).


Βάψιμο ράχης     Εύκολη αναγνώριση



Τέλος, για την πρόσοψη, είχε αποφασιστεί να γίνει χρήση 4 χρωμάτων (ιώδες - R441L, μπλε - N838K, πράσινο - H843J και κίτρινο - D687C), σε διάφορους συνδυασμούς ανά δύο. Έτσι ξεκίνησε η προεργασία τοποθετώντας την ταινία για να γίνει ο διαχωρισμός των χρωμάτων, όπου αυτός ήταν απαραίτητος.


Κυψελίδια-ταινία     Κυψέλες-ταινία

Κατόπιν ξεκίνησε το βάψιμο και πρώτα βάφτηκαν οι μονόχρωμες προσόψεις...


Βάψιμο προσόψεων     Μονόχρωμες

...και στη συνέχεια οι δίχρωμες (κατά το ήμισυ).


Δίχρωμα κυψελίδια     Δίχρωμες κυψέλες



Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν και τα εναπομείναντα βαψίματα, ολοκληρώνοντας και αυτή τη φάση, ώστε να προχωρήσουμε στην 4η και τελευταία φάση που είναι η τοποθέτηση των συνδετήρων.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Βαφή κυψελών - Φάση 2η

Από την Κυριακή και κατά τη διάρκεια της εβδομάδος περάσαμε στη 2η φάση στο βάψιμο των κυψελών. Και δεν είναι τίποτα άλλο από το πέρασμα όλων των ξύλινων επιφανειών (εξωτερικά πάντα) με τη βελατούρα νερού (υπόστρωμα).


Βελατούρα

Οι πολλές επιφάνειες έπρεπε να βαφτούν, να στεγνώσουν, να γυριστούν και να βαφτούν από την άλλη κ.ο.κ., κάτι που ήταν μια σχετική ταλαιπωρία γιατί απαιτούσε σύντομα αλλά συχνά βαψίματα. Και σε συνδυασμό με τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις μου, ένα σημαντικό μέρος της επωμίστηκε ο πατέρας μου. (Γι’ αυτό και η φωτ. είναι από πιο προχωρημένο στάδιο!)


Παράλληλα, έγινε και ένα σιλικονάρισμα εσωτερικά των τροφοδοτών ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα διαρροής στο σιρόπι καθώς επίσης και περιμετρικά του πλέγματος γιατί κάθε φορά που το έπιανες σε τρύπαγε!


Σιλικονάρισμα

Επίσης προχώρησε και η συρμάτωση των πλαισίων.


Κατακάρφωμα

Μετά το πέρασμα των καψουλιών, κατακαρφώθηκαν κηρηθροφορείς, ορθοστάτες και πήχεις (σε 8 σημεία με τα μικρά καρφάκια) και στη συνέχεια περάστηκε το σύρμα με την απλούστερη μέθοδο του διπλού καρφώματος (αρχή & τέλος).


Συρμάτωση

Τέλος, «κατσαρώθηκε» και το σύρμα για να τεντώσει και να πιάνει καλύτερα πάνω του το φύλλο της κηρήθρας.


Κατσάρωμα

Έκανα σήμερα μια προσπάθεια να συρματώσω κάνα-δύο πλαίσια με τον τρόπο του Θεοδόση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν άστα να πάνε…!:-(
Προσπαθώντας να πετύχω τα σωστά περάσματα και δεσίματα στις γωνιές, χαλάρωνε το σύρμα και μετά δεν μαζευόταν με τίποτα. Νομίζω όμως ότι είναι θέμα εξάσκησης και όταν θα έχω τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα ανεβάσω και τα σχετικά ντοκουμέντα! :-)


Στη συρμάτωση, πολύ βολική αποδείχθηκε μια πατέντα που έφτιαξε ο πατέρας μου για να κρατάει το σύρμα και να μην ξετυλίγεται. Και είναι αρκετά απλή στην κατασκευή της:


Πήρε ένα πλαστικό δοχείο, τόσο ώστε να χωράει το καρούλι του σύρματος οριζόντια. Το έκοψε στο ανάλογο ύψος και κάπου στη μέση έκανε μια τρύπα.


Δοχείο και καπάκι

Κράτησε και το καπάκι και αφού έβαλε επάνω του μερικούς βώλους (μπίλιες ή γκαζάκια, όπως τα λέγαμε μικροί), το τοποθέτησε στον πάτο του κομμένου δοχείου.


Καπάκι με μπίλιες     Καπάκι στο πάτο

Τοποθέτησε το καρούλι μέσα στο δοχείο και πάνω από τις μπίλιες, πέρασε και το σύρμα από την τρύπα, και έτοιμο.


Συρματοδότης

Πολύ απλό και πολύ βολικό!
(Έφτιαξα και ένα μικρό βίντεο για να δείτε πως δουλεύει…)


Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Εγχειρίδιο Μελισσοκομίας

Μετά τη "Μελισσοκομική Βίβλο", το επόμενο βιβλίο ήταν αυτό:

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ


Φυσική συνέχεια, μπορώ να πω, του προηγουμένου βιβλίου, από το «δάσκαλο» Νικολαΐδη και αυτό, περνάει σε θέματα που άπτονται της επιχειρηματικής μελισσοκομίας. Αυτό φαίνεται κατά κάποιο τρόπο και από την αλλαγή στο ύφος του κειμένου. Όπως και για το πρώτο βιβλίο, έτσι και γι’ αυτό, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το πότε αυτό γράφτηκε (παρά τις όποιες αλλαγές έχουν γίνει από τότε από έκδοση σε έκδοση). Εκείνο που παραμένει όμως διαχρονικό είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα μελίσσια και οι βασικές αρχές που αποτελούν βασική παράμετρος των όποιων χειρισμών.
Ένα εγχειρίδιο, σημείο αναφοράς, που με βοήθησε αρκετά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στο ΙΓΕ. Το διάβαζα όμως ανά κεφάλαιο και ανάλογα με την ύλη των μαθημάτων και έτσι έχω σκοπό τις επόμενες ημέρες να το διαβάσω ξανά από την αρχή και με την σειρά. Θα είναι εξάλλου μιας πρώτης τάξεως επανάληψη! :-)


ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Σύγχρονες Μέθοδοι Εντατικής Εκμετάλλευσης
Ν.Ι. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Έτος Έκδοσης...: 2005 (8η)
Αριθμός σελίδων...: 378
Κωδικός ISBN...: 960-86669-1-0
Τιμή...: €25,00

Κεφάλαια
ΕΙΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Α... Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Β... ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ
Γ... Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
Δ... ΕΚΛΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
Ε... ΕΚΛΟΓΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΣΤ.. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ
Ζ... ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΑΖΟΥΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Η... ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ;
Θ... ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ
Ι... ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
ΙΑ.. ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ
ΙΒ.. Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
ΙΓ.. ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ
ΙΔ.. ΔΙΑΧΕΙΜΑΣΗ
ΙΕ.. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ
ΙΣΤ. ΤΟ ΜΕΛΙ
ΙΖ.. ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΙΗ.. ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
ΙΘ.. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Κ... ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΚΑ.. ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ
ΚΒ.. ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ
ΚΓ.. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Λαδομέλισσο (Μυστήριο)

Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις για να βρω τον καταλληλότερο τρόπο για να βγει το μελίσσι από το δέντρο, είχαμε πλέον καταλήξει πως περίπου θα προχωρήσουμε. Πρώτα όμως θα έπρεπε να γίνει μια σχετική προεργασία και προετοιμασία.
Με την ευκαιρία μιας κοινωνικής υποχρέωσης, ο πατέρας μου βρέθηκε χθες στο χωριό και έκανε μια αυτοψία για να εκτιμήσει σε τι κατάσταση βρίσκεται το μελίσσι και τι θα χρειαζόμασταν στην συνέχεια.

Σήμερα λοιπόν που επέστρεψε, τα μαντάτα δυστυχώς δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Αν και η χθεσινή μέρα ήταν ψιλοβροχερή και με σχετικό κρύο, οπότε θα ήταν λογικό να μην υπάρχει κάποια κινητικότητα, μετά από έναν προσεκτικότερο έλεγχο και μια μικρή «παρενόχληση» δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια αντίδραση. Κακές ενδείξεις χωρίς όμως αποδείξεις. Ρωτώντας και τον θείο που ήταν 'επιφορτισμένος' με την τροφοδότησή του μελισσιού, είπε ότι και την τελευταία φορά που πήγε και ήταν σχετικά καλός καιρός, δεν είδε να εκτελούνται πτήσεις ή κάποια δραστηριότητα στην είσοδο.

Σκούρα τα πράγματα!

Δεν ξέρω αν πραγματικά η κατάσταση είναι άσχημη, αφού το μοναδικό σημάδι ότι μπορεί είναι εντάξει είναι το γεγονός ότι οι τροφές που του παρείχαμε δεν είναι μέσα. Αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες (π.χ. ποντίκια ή μυρμήγκια). Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψή μου εκεί σε περίπου ένα μήνα. Οπότε θα δούμε τότε αν το μελισσάκι τα έχει καταφέρει αν και οι ελπίδες είναι πλέον λιγοστές.

Ίσως στην αρχή, μαθαίνοντας αυτή την εξέλιξη, να στενοχωρήθηκα αφού ρεαλιστικά δεν θα έχω πιθανώς την δυνατότητα να «πιάσω» το μελίσσι, αλλά ειλικρινά δεν εξαντλείται η αισιοδοξία μου εκεί. Θέλω να πιστεύω ότι με τις πρώτες ανθοφορίες της περιοχής, πίστεψε ότι έχει πλέον την δυνατότητα να αναζητήσει ένα καλύτερο μέρος να συνεχίσει τη ζωή του και το έπραξε.

Ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθεί ποτέ αυτό, θα με ευχαριστεί αυτή η σκέψη το ίδιο σαν να είχε μπει τελικά στην κυψέλη μου. Μου δίνει την αίσθηση της περίθαλψής του στους δύσκολους μήνες και την επιστροφή του στην ελευθερία όταν επανήλθε η σιγουριά της αυτοσυντήρησης.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Βαφή κυψελών - Φάση 1η

Χθες ξεκινήσαμε την προετοιμασία του εξοπλισμού. Μεσοβδόμαδα είχαν αγοραστεί όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία και ξεκινήσαμε πρωί-πρωί τις εργασίες.
Είπαμε για πρώτη φορά, να ακολουθήσουμε την προεργασία που περιγράφετε στο βιβλίο (by the book, που λένε) του Α.Θ. Θρασυβούλου «Πρακτική Μελισσοκομία» (σελ. 160) δηλαδή, κάψιμο ρόζων και πέρασμα μέσα-έξω με 2 λινέλαιο, 1 νέφτι και 1/5 στεγνωτικό.
Έτσι ξεκινήσαμε με το κάψιμο των ρόζων.

Κάψιμο ρόζων

Προχωρώντας για το λινέλαιο, είπαμε αντί να τις περάσουμε με το πινέλο, να γεμίσουμε μια μικρή σκαφίτσα ώστε να τις βουτάμε μέσα με κάθε πλευρά και να απορροφούν καλύτερα και γρηγορότερα. Έτσι θα χρειαζόμασταν περισσότερα από 2 γαλόνια που αρχικά είχα πάρει. Ξανά λοιπόν σε ένα χρωματοπωλείο (ήθελα να πάρω επίσης και καρφάκια για τα πλαίσια που δεν έβρισκα πουθενά). Αφού πάλι γύρισα 2-3*, βρήκα τελικά σ’ ένα. Ζητώντας το λινέλαιο σε μεγαλύτερη συσκευασία, ένας κύριος ρώτησε αν ήταν για κυψέλες. Η συζήτηση δεν άργησε ν’ αρχίσει, αφού ήταν και κείνος παλιός μελισσοκόμος αλλά και ελαιοχρωματιστής κατά κύριο επάγγελμα. Για να μη μακρηγορώ, μου είπε κάποια πράγματα και ομολογώ ότι με επηρέασε σημαντικά. Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξω γνώμη για τον τρόπο βαφής των κυψελών. Συνοπτικά: εσωτερικά δεν περνιέται τίποτα, εξωτερικά πρώτα βελατούρα νερού και μετά ριπολίνη νερού και από κάτω μονωτικό (πολύ αραιωμένο για να ποτίσει) και στη συνέχεια βελατούρα & ριπολίνη νερού.
Παρόλα αυτά, σιγά μην δεν έκανα και ‘γώ τα δικά μου. Πριν το βάψιμο λοιπόν, άρχισα το τρίψιμο και το στοκάρισμα.

Τρίψιμο   Στοκάρισμα

Κατόπιν πιάσαμε τα καπάκια. Πρώτα ένα ελαφρύ “καλαφάτισμα” στις όποιες ατέλειες και μετά το πρώτο πέρασμα με αστάρι για γαλβανιζέ.

Καλαφάτισμα     Πρώτο αστάρωμα

Αφού περιμέναμε να στεγνώσουν τα καπάκια, συνεχίσαμε με την τοποθέτηση καψουλιών στα πλαίσια.

Καψούλια

Σήμερα το πρωί συνεχίσαμε με το δεύτερο χέρι του ασταρώματος της λαμαρίνας στα καπάκια…

Δεύτερο αστάρωμα

…και το πέρασμα του μονωτικού στις βάσεις.

Μόνωση

Αν υπάρξει χρόνος μεσοβδόμαδα θα περαστεί η βελατούρα ώστε το Σαββατοκύριακο να περαστούν και οι ριπολίνες, που είναι λίγο πιο “μπελαλίδικες” λόγω των διαφορετικών αποχρώσεων.

*(Σημ.: Είναι απίστευτο πόσο δυσκολεύτηκα να βρω καρφάκια μικρότερα από 20 χιλιοστά. Μετά από έρευνα σε όλα τα χρωματοπωλεία της ευρύτερης περιοχής, βρήκα τελικά ψιλά καρφάκια 6x16 για το κάρφωμα των ορθοστατών και 7x16 με πιο πλατύ κεφάλι για το κάρφωμα του σύρματος.)

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Απονομή

Χθες το απόγευμα (18:30) έλαβε χώρα τελικά η αναβληθείσα (για τις 31/1-18:00, λόγω Χριστόδουλου) κοπή της πίτας του ΙΓΕ και η απονομή των «πτυχίων».

Απονομή

Λόγω της απρόοπτης αλλαγής ημέρας, έγινε αναγκαστικά και περικοπή στην ατζέντα της εκδήλωσης. Έτσι, χωρίς πολλούς επισήμους αποφύγαμε τις μακροσκελείς ομιλίες και μέσα σε μια ωρίτσα περίπου, πήραμε τις βεβαιώσεις και ολοκληρώσαμε και τυπικά την εκπαίδευσή μας στην μελισσοκομία.

ΠΤΥΧΙΟ

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν, λοιπόν, για τους εραστές της τέχνης της μελισσοκομίας! (ή απλά, ερασιτέχνες μελισσοκόμους)