Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Στοιχεία βασιλοτροφίας

Απίστευτο κι όμως αληθινό!
Ετοιμάζοντας τα πράγματα για τις διακοπές, σε κάποια πλαϊνή τσέπη ενός σακβουαγιάζ, βρέθηκε αυτό το βιβλίο:


Πέρσι το καλοκαίρι, τα λογοτεχνικά βιβλία είχαν δώσει τη θέση τους σε βιβλία μελισσοκομίας, που είχαν την τιμητική τους. Σχεδόν όλα πηγαινοερχόντουσαν σε κάθε μας μετακίνηση. Απ’ όλα αυτά τα βιβλία, το συγκεκριμένο δεν ακολούθησε τα υπόλοιπα πίσω στο ράφι της βιβλιοθήκης. Το εξειδικευμένο περιεχόμενό του (βασιλοτροφία) λειτούργησε ανασταλτικά στην αναζήτησή του μιας και δεν υπήρχε προοπτική ανάπτυξης ανάλογης δραστηριότητας, όλο αυτό το διάστημα. (Δεν ήθελε και πολύ να ξεχαστεί, αν και κατά καιρούς το θυμόμουν και το αναζητούσα, χλιαρά!)
Η αλήθεια είναι ότι αν και το διάβασα πέρσι, δεν είχα το επίπεδο εκείνο ώστε να είμαι σε θέση να κατανοήσω καλύτερα τα γραφόμενά του. Έτσι, μαζί με τα βιβλία που σκοπεύω να πάρω μαζί μου φέτος («σειρά Μπίκου»!!!) θα το συμπεριλάβω και πάλι. Άλλωστε κι αυτό φέρει τις «πινελιές» του γνωστού γεωπόνου-μελισσοκόμου αφού έχει αναλάβει την μετάφραση, επιμέλεια και προσαρμογή του.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ
ROGER A. MORSE

Έτος Έκδοσης...: 1981
Αριθμός σελίδων...: 112
Κωδικός ISBN...: 960-7920-60
Τιμή...: €12,00

Κεφάλαια
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΕΦΟΔΙΑ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑΣ
ΑΠΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΥΨΕΛΙΔΙΑ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΦΥΛΑΞΗΣ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ) ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Λίγο πριν τις διακοπές…

Μετά από αρκετό καιρό (ελέω επαγγελματικών υποχρεώσεων), έκανα μια ακόμη επίσκεψη στα μελισσάκια προχθές. Τις βρήκα ανυπόμονες να με περιμένουν μπροστά στην κυψέλη. Πολύ περισσότερο στην κυψέλη 1…


… αλλά και στις υπόλοιπες κυψέλες…


Όλο αυτό το διάστημα είχε συνεχιστεί κανονικά η εβδομαδιαία τροφοδότηση και σε συνδυασμό με τις ανθοφορίες που τρέχουν αυτή την εποχή (κυρίως του ευκαλύπτου) σε γενικές γραμμές δείχνουν ότι πάνε αρκετά καλά. Θα ήθελα βέβαια να είχαν μια καλύτερη ανάπτυξη από πλευράς πληθυσμού αλλά, φαίνεται ότι ενστικτωδώς είναι προσανατολισμένες στην συλλογή και αποθήκευση μελιού αυτή την εποχή.
Παράλληλα, από καιρό είχα ετοιμάσει κάποια πλαίσια για βιοτεχνική καταπολέμηση της βαρρόα σύμφωνα με το άρθρο των Γ. Γκόρα και Ειρ. Ρούτερ, «Η μάχη με τη βαρρόα. Βιοτεχνικές μέθοδοι: Ένα – δύο χτυπήματα εναντίον της βαρρόα» (Μέρος 1ο) – {Μελισσοκομική Επιθεώρηση, έτος 22 , τεύχος 3, σελ. 158}.


Ίσως ήταν λίγο εκτός εποχής αλλά, βρήκα την ευκαιρία και πέρασα σε μερικά τα απαραίτητα τμήματα κηρηθρόφυλλου και στην συνέχεια τοποθέτησα μερικά από αυτά τα πλαίσια, σε διάφορες κυψέλες για χάριν πειραματισμού.


Θα δούμε στην συνέχεια τι εξέλιξη θα έχουν.

Λογικά ήταν μια από τις τελευταίες, αν όχι η τελευταία, πιο λεπτομερής θα έλεγα επίσκεψη στα μελίσσια πριν τις διακοπές. Από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινά η πολυπόθητη καλοκαιρινή άδεια και όποια τυχόν επίσκεψη προκύψει, θα είναι σύντομη και με κύριο σκοπό να τσεκάρω ότι όλα είναι εντάξει. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα επανέλθουμε και πάλι σε κανονικού ρυθμούς, καλά να ‘μαστε!

Θέλω να ευχηθώ σε όλους Καλές Διακοπές & καλή ξεκούραση και όσοι βρίσκονται στη διαδικασία, καλούς τρύγους και πολλά & καλά μέλια!!!