Επίσκεψη σήμερα στα μελισσάκια για να τσεκάρουμε τι γίνεται μετά τον τρύγο και να τα προετοιμάσουμε ώστε να αρχίσει η θεραπεία για το βαρρόα μιας και οι προβλέψεις για τον καιρό από την επόμενη εβδομάδα φαίνεται να είναι ευνοϊκές.
Αφαιρώντας τα κενά πλαίσια και αναδιατάσσοντας τα υπόλοιπα, κάπου στο πλάι στην Νο 2 εμφανίστηκε αυτό:
Ένα τεράστιο έντομο (αχερόντειο, νομίζω) το οποίο πέθανε μέσα στην κυψέλη και σε πολλά σημεία του οι μέλισσες το είχαν προπολίσει.
Αφού αφαιρέθηκαν τα κενά πλαίσια, τα άχτιστα, και σε κάποιες περιπτώσεις αυτά που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τον πληθυσμό έστω κι αν είχαν και ελάχιστο μέλι, οι κυψέλες έμειναν με, κατά μέσο όρο, επτά πλαίσια μέσα αλλά «σφιχτά». Η αναλογία πλαισίων γόνων-μελιού περίπου 50-50.
Εκτός από το Νο4, όπου η βασίλισσα συνεχίζει να έχει αραιές γέννες παρότι της είχες δοθεί ένα πλαίσιο με γόνο πριν 15 μέρες. Ο πληθυσμός ήταν και πάλι περιορισμένος. Ένα ακόμη πλαίσιο με γόνο μεταφέρθηκε στο Νο4 μέχρις ότου δούμε τι θα απογίνει με την παραφυάδα.
Επίσης, στο Νο5 εμφανίστηκε σε ένα από τα ακριανά πλαίσια, αρκετός κηφινογόνος. Η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε λίγο περίεργο αυτό. Τα υπόλοιπα πλαίσια του γόνου είναι φουλ «γαζωμένα» και μάλιστα η βασίλισσα έψαχνε κελί για να γεννήσει. (Λέτε να άκουσαν την πλαϊνή παραφυάδα να φτιάχνει βασίλισσα και να κατάλαβαν την ανάγκη για κηφήνες???)
Έτσι, τα μελισσάκια έμειναν έτοιμα για την έναρξη της θεραπείας από την επόμενη εβδομάδα.
Ανάμεσα στα πλαίσια που αφαιρέθηκαν, ήταν και αυτά που είχα τοποθετήσει λίγο πριν τις διακοπές και τα οποία είχαν σκοπό να κάνω μια πρώτη προσέγγιση για τον βιοτεχνικό έλεγχο του βαρρόα.
Σε αρκετά είχαν ξεκινήσει το χτίσιμο της κηρήθρας στο κάτω μέρος του πλαισίου. Και σε μερικά από αυτά είχαν ήδη τοποθετήσει και λίγο μέλι. Όμως σε ένα από αυτά είχαν κλείσει 2 κηφηνοκελιά.
Ευκαιρία για επεξεργασία και παρατήρηση!
Πήρα το πλαίσιο και άνοιξα με το βελονάκι πρώτα το ένα και μετά το άλλο κελί.
Οι νύμφες περίπου στη μέση αυτής της φάσης της ανάπτυξής τους.
Το πρώτο τσιμπουράκι έκανε την εμφάνισή του.
Αρκετά δραστήριο, άρχισε να τρέχει δεξιά κι αριστερά ψάχνοντας (λογικά) ένα νέο κελί γόνου για να χωθεί.
Αφού αφαίρεσα και τις 2 νύμφες, αποκαλύφθηκαν 4 βαρρόα από κάθε νύμφη (μάνα, υιός και 2 κόρες ???).
Σημασία έχει ότι αυτό το πλαίσιο έπρεπε να αφαιρεθεί άμεσα, οπωσδήποτε πριν βγουν οι κηφήνες, αφού αποτελούσε εστία μολύνσεως για την κυψέλη. Η τακτική αφαίρεση του κηφηνογόνου είναι η αυστηρότερη οδηγία για την επιτυχία της μεθόδου αφού η παράβλεψή της δεν την καθιστά απλώς αναποτελεσματική αλλά έχει και τα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της παρατήρησης, προσπάθησα να την τραβήξω σε βίντεο. Με τη φωτογραφική μηχανή σαν βιντεοκάμερα (!) προσπάθησαν να καταγράψω, όσο αυτό ήταν δυνατόν, τα βαρρόα και τις κινήσεις τους. Το σχετικό βίντεο είναι αυτό:
Μέλι Φλαμούρι Κάστανο 2025
Πριν από 6 ημέρες