Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ενώνονται οι μελισσοκόμοι όλης της χώρας


   Το 1ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 7 και 8 Νοεμβρίου. Περισσότεροι από 600 μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν ανελλιπώς τις εργασίες και συζήτησαν θέματα που τους απασχολούν σε επαγγελματικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου περιλάμβανε αξιόλογες επιστημονικές εισηγήσεις από καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τη δεύτερη ημέρα τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν το μελισσοκομικό συνεταιριστικό κίνημα από προέδρους Μελισσοκομικών Συλλόγων της Βόρειας Ελλάδας, της Διεπαγγελματικήs Οργάνωσης Μελιού και του Συνδέσμου Βασιλοτρόφων.

   Οι μελισσοκόμοι ενημερώθηκαν για τις κύριες ανθοφορίες στην περιφέρεια και τη φροντίδα των μελισσιών. Θα πρέπει να αποφεύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους, να διατηρούν τα μελίσσια μακριά από τον δρόμο και να τα εφοδιάζουν με καθαρό νερό. Επίσης, έγινε ενημέρωση για την πιστοποίηση του προϊόντος, το οποίο για να χαρακτηριστεί βιολογικό πρέπει να τηρηθούν κανόνες που υπακούουν στους κανονισμούς 834/2007 και 889/2008.

   Έγινε κατανοητό ότι η μελισσοκομία είναι πολύ ισχυρός κλάδος, αλλά χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης, Νίκο Καρακωστίδη, «η Ελλάδα έχει αναντιστοιχία κυψελών-παραγωγής μελιού, καθώς είναι δεύτερη σε κυψέλες και έβδομη σε παραγωγή. Θα πρέπει να γίνουμε παραγωγικότεροι, και αυτό απαιτεί καθοδήγηση στις εξαγωγές, νομική προστασία και ξεκάθαρο πλαίσιο». Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάθεσης μελιού, καθώς σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ παράγεται περισσότερο μέλι από όσο καταναλώνεται. «Το υπόλοιπο καταλήγει σε 2-3 εμπόρους που εκμεταλλεύονται τους μελισσοκόμους, αγοράζοντας από 2,80 - 3,40 το κιλό, χωρίς μάλιστα να το δοκιμάσουν»

Πηγή: Μαρία Αμπατζή, Ύπαιθρος Χώρα, Αρ.Φυλ. 2 - Σελ. 11, 14/11/2015