Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Εξοπλιζόμαστε, λέμε...

Μετά και την ολοκλήρωση των μαθημάτων στο ΙΓΕ αυτή την εβδομάδα, είπα να συνεχίσω την προμήθεια του μελισσοκομικού εξοπλισμού, με σκοπό να προετοιμάζομαι σιγά-σιγά. Έτσι χθες, πήρα τις πρώτες μου κυψέλες (5 διώροφες + τροφοδότες οροφής) και 2 κυψελίδια, καθώς και κάποια ακόμα βασικά που τα είχα αφήσει για αργότερα (καπνιστήρι, επιπλέον ξέστρο, κα). Ακόμη, σύρμα, καψούλια και βάσεις κηρήθρας για να προετοιμάζονται και τα πλαίσια.

Εξοπλισμός

Πρώτα όμως θα πρέπει να προηγηθεί τρίψιμο, στοκάρισμα και βάψιμο των κυψελών, καθώς και η τοποθέτηση των κλείστρων. Οπότε στη διάρκεια της εβδομάδος θα πρέπει να κάνω μια επίσκεψη στο χρωματοπωλείο για τα απαιτούμενα υλικά (γυαλόχαρτο, ξυλόβιδες, καρφάκια, λινέλαιο, νέφτι, χρώματα, πινέλα) και λογικά το επόμενο Σ/Κ έχει μπογιαντίσματα. :-)

Επίσης, είχα την ιδέα να φτιάξω μόνος μου τον αρμοστήρα για τις βάσεις κηρήθρας. Αν τελικά το προχωρήσω, θα ανεβάσω λεπτομέρειες και σχέδια.

9 σχόλια:

Beekeeper είπε...

Καλό ξεκίνημα ευχομαι και καλα μέλια :D

BeeHappy είπε...

Άντε καλή αρχή!
Ύστερα από δεκάδες ώρες με στοκαρίσματα, λαδομπογιές κλπ, κατέληξα ότι το καλύτερο για το ξύλο και γρηγορότερο για το μελισσοκόμο είναι το βερνίκι εμποτισμού. Περνάς 2 χέρια ένα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ βερνίκι εμποτισμού (δεν κάνει κρούστα) μόνο απ' έξω και τελείωσες. Η κυψέλη αθάνατη και γλύτωσες βελατούρες, χρώματα και ξεφλουδίσματα. Τα βερνίκια υπάρχουν και σε 2-3 χρωματισμούς αν δεν θες το φυσικό χρώμα του ξύλου.

Ανώνυμος είπε...

Τις κυψέλες να μην τις στοκαρεις γιατί ο στόκος μετά από ένα χρόνο σκάει και ξεφλουδίζει με αποτέλεσμα να φεύγει και το χρώμα και να τραβάει υγρασία το ξύλο , τα όποια κενά υπάρχουν στις ενώσεις η και χαραμάδες να τα γεμίσεις με χρώμα ,γιαυτό την κάθε επιφάνεια που βαφεις να την τοποθετείς οριζόντια και να τη δουλεύεις καλα με πινέλο ,(όχι ρολό η πιστόλι), το βάψιμο να γίνει αφού στεγνώσει καλα το λινέλαιο , και να χρησιμοποιήσεις γνήσια χρώματα (κίτρινο,- μπλε,- η λευκό του ψευδαργύρου η τσινγγου) και όχι συμπληρωματικά (το λευκό του τσινγγου είναι συμπληρωματικό αλλά αντανακλά και το υπεριώδες το οποίο βλέπουν οι μέλισσες)

PanKok είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ.
Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας. Ισως τελικά να μην τις κάνω όλες ίδιες και να πειραματιστώ εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές βαψίματος...

skyrianbee είπε...

Καλή αρχή, ευχαριστούμε για τα post που αφορούν τη βαροα

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Oλοι οι φίλοι έχουν δίκιο , μου αρέσει όμως το σκεπτικό σου . Ο Εμμανουήλ ήταν δάσκαλος και δικός μου και του beehappy και έλεγε οτι η μελισσοκομια είναι πειραματισμός. Ειδικά οταν ειναι χόμπι και όχι μεροκάματο λέω εγω.

chaniabee είπε...

καλή αρχή φίλε !!!! σου εύχομαι να τις κάνεις 1000 τις κυψέλες σου γεμάτες με καθαρές μέλισσες!!!

soamgios είπε...

Καλημεριζω και εγώ τον σύντροφο μελισσοκόμο και καλή αρχή απ ότι κατάλαβα και συμμαθητή αλλά νομίζω σε άλλο τμήμα του ΙΓΕ .
Εγώ είμαι στην φαση αγορας εξοπλησμού, μαλων τελειώνοντας την αγορά με 10 μονές κυψέλες και τα σχετικά , αλλά έχω προβληματιστεί με τον καλύτερο τρόπο βαφής ... το ψάχνω.
τέλος η περιοχή μου είναι Αχαρναί (μενιδι).

Νικος

markos aliprantis είπε...

Καλή αρχή και από μένα.