Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Αρμάτωμα πλαισίων

Θέλοντας να δοκιμάσουμε τον αρμοστήρα, είπαμε να κάνουμε μια δοκιμή για την διαδικασία τοποθέτησης φύλλου κηρήθρας σε πλαίσιο. Τοποθετώντας το πλαίσιο πάνω στο τραπέζι, χρειαζόμασταν ένα κομμάτι ξύλου ώστε να βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα σύρματα και μέσα στο πλαίσιο. Έτσι λοιπόν πήραμε ένα κομμάτι μελαμίνης με διαστάσεις 42 εκ. x 19 εκ. .


Το ύψος της ήταν 16 χιλ. αλλά χρειάστηκε λίγο πλανάρισμα ώστε να αφήνει μια ελάχιστη απόσταση από το σύρμα του πλαισίου.


Τοποθετήσαμε τη βάση κηρήθρας και ενεργοποιήσαμε τη συσκευή.


Εφαρμόσαμε τους ακροδέκτες στις άκρες του σύρματος (εκεί που πιάνει στα καρφάκια)


Σε λίγα δευτερόλεπτα, το πλαίσιο ήταν έτοιμο.


Από τις πρώτες μετρήσεις είχαμε:
- 12V/15A : περίπου 7”
- 5V/30A : περίπου 10”
- 3,3V/20A : περίπου 20”
- 5V/2A : δεν μετρήθηκε

Επίσης, μια παρατήρηση ήταν ότι, σε μερικά φύλλα δεν έγινε ομοιόμορφη η εφαρμογή του σύρματος, κυρίως λόγω «κυματισμού» τους.
Μια πιθανή λύση είναι, εφόσον καθοριστούν επακριβώς οι χρόνοι εφαρμογής, να φτιάξουμε ένα ακόμη κομμάτι ξύλου στις ίδιες διαστάσεις. Αυτό θα τοποθετείται από πάνω κατά την εφαρμογή και θα πιέζει ομοιόμορφα το φύλλο παρέχοντας ισοβαθή εισχώρηση του σύρματος. (Λέμε, τώρα…)

Πάντως όλο το υλικό συγκεντρώθηκε και περιμένει την δραστηριοποίησή του.

Επόμενο βήμα, εξόρμηση σε γειτονικό πευκοδάσος για το μάζεμα πευκοβελόνων. Θα χρειαστούμε υλικό για το καπνιστήρι και εκεί που πρόκειται να γίνει η αρχική εγκατάσταση δεν υπάρχουν πεύκα τριγύρω.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Αρμοστήρας

Εδώ και καιρό είχα μια τρελή ιδέα. Να μετατρέψω το τροφοδοτικό ενός προς απόσυρση υπολογιστή σε αρμοστήρα για τις βάσεις κηρήθρας στα πλαίσια. Αυτό που με ώθησε να το πραγματοποιήσω ήταν η δυνατότητα χρήσης διαφόρων τάσεων και εντάσεων ώστε να μπορέσω να φτάσω σε μια διαδικασία με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.


Πήρα λοιπόν ένα τέτοιο τροφοδοτικό και κάποια ακόμα ελάχιστα υλικά και ξεκίνησα.


Άνοιξα τις κατάλληλες τρύπες για τον διακόπτη, για το led ένδειξης λειτουργίας και για τα βύσματα των ακροδεκτών. Έκοψα τα περισσότερα καλώδια αφήνοντας ένα από κάθε χρώμα (εκτός από μαύρο & κόκκινο που χρειάζονται κάνα-δύο ακόμη).


Τέλος, τοποθέτησα τα βύσματα, τον διακόπτη, το led και την αντίσταση ισχύος.


Έφτιαξα και ένα ζευγάρι ακροδέκτες με μπανάνες στη μια άκρη και κροκοδειλάκια στην άλλη, και έτοιμη η συσκευή.


Έκανα και κάποια δοκιμαστικά για να τσεκάρω λίγο την αξιοπιστία της. Το σύρμα ζεσταίνεται γρήγορα, αν βραχυκυκλώσουν οι ακροδέκτες διακόπτεται η λειτουργία και το led λειτουργίας με τον διπλό διακόπτη είναι εντάξει. Δεν έφτασα όμως στο σημείο να δοκιμάσω και την αντοχή της εσωτερικής ασφάλειας του τροφοδοτικού. Οπότε στα πλαίσια μιας λογικής χρήσης, νομίζω ότι η συσκευή θα ανταποκριθεί στον ρόλο της.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Μελισσοκομικές μεθοδολογίες

Και μετά τα βιβλία με τη θεωρία μελισσοκομίας, ένα πολύ γνωστό με πρακτικές παρατηρήσεις, πειράματα και μεθοδολογίες:

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ


Είναι οργανωμένο σε μαθήματα (αντί κεφαλαίων), καλύπτοντας βασικά κομμάτια της μελισσοκομικής πρακτικής. Ξεκινάει με μια σύντομη παρουσίαση και ακολουθεί μια ανακεφαλαίωση της θεωρίας και κάποια συμπληρωματικά στοιχεία. Ενδιάμεσα, αναλύει τα πειράματα και τις μεθοδολογίες και καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα και διαπιστώσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι για ένα συγκεκριμένο σκοπό προβάλλει διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις και επιπλέον δίνει και τα αποτελέσματα γι' αυτές, κάνοντας ένα άτυπο συγκριτικό μεταξύ τους. Μειονεκτήματα βέβαια είναι, κατά την άποψή μου, η "ηλικία" του βιβλίου (και περισπωμένη, παρακαλώ) και η ανάλυση στην πλειοψηφία Γαλλικών μελισσοκομείων. Δεν θα το πρότεινα για τα "πρώτα", αφού αν υπάρχει το υπόβαθρο γίνεται ευκολότερα κατανοητό & αντιληπτό (τώρα το ξεκίνησα 2η φορά για να το εμπεδώσω!).

Ας μου επιτραπεί εδώ να μεταφέρω μια πρόταση από τη σελ. 324:
"... O Αμερικανός μελισσοκόμος Bartlett έγινε γνωστός γιατί πνίγει όλες τις μέλισσές του το φθινόπωρο..."

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Pierre JEAN-PROST

Έτος Έκδοσης...: 1991
Αριθμός σελίδων...: 431
Κωδικός ISBN...: 960-7920-19-8
Τιμή...: €20,00

Μαθήματα
ΠΡΟΛΟΓΟΣ - ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ
1. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
2. Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
3. ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ
4. ΚΗΦΗΝΕΣ, ΡΑΤΣΕΣ, ΜΕΛΙΣΣΙΑ
5. ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
6. ΥΛΙΚΟ
7. ΕΧΘΡΟΙ, ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
8. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ
9. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΕΠΙΒΛΕΨΗ, ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
10. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ
11. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ
12. ΤΟ ΜΕΛΙ
13. ΓΥΡΗ, ΚΕΡΙ, ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ, ΠΡΟΠΟΛΗ, ΥΔΡΟΜΕΛΟ
14. ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ
15. ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ
16. ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ
17. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
18. ΕΠΙΛΟΓΗ
19. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Πρόβα τζενεράλε

Οι βασικές εργασίες είχαν ήδη ολοκληρωθεί αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ρυθμιζόντουσαν κάποιες μικρολεπτομέρειες και αυτό το Σαββατοκύριακο ήρθε η ώρα να γίνει μια πρόβα τζενεράλε.
Τα διάφορα τμήματα των κυψελών συναρμολογήθηκαν ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες ρυθμίσεις (στα κλείστρα, κυρίως) για να είναι έτοιμες πλέον να κατοικηθούν!!!



Επόμενο βήμα, η ολοκλήρωση της συρμάτωσης των πλαισίων και δοκιμαστικό αρμάτωμα με φύλλα κηρήθρας.
Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η έρευνα αγοράς για την προμήθεια μελισσιών. Στο αρχικό πλάνο είναι η αγορά για 2 έως 3 10άκια (με 6-7 πλαίσια πληθυσμό και τα υπόλοιπα χτισμένα) και 3 έως 4 5άκια (με 3-4 πληθυσμό, αντίστοιχα).

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Αμυγδαλιά

Εδώ και μερικές μέρες στο χωριό βρίσκεται στην κορύφωσή της μια από τις καλύτερες νομές αυτή την εποχή (αν όχι η βασικότερη) στην περιοχή, η αμυγδαλιά. Το τι γίνεται από ανθούς, δεν λέγεται. Πραγματικά, μια οπτική αγαλλίαση.


Πληθυσμός ολόκληρου πλαισίου σε κάθε μυγδαλιά. Και όχι μόνο! Διάφορα είδη από μπαμπούρια και ότι άλλο έντομο μπορεί κανείς να φανταστεί, ήταν εκεί!


Απ’ ότι φαίνεται δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα. Ήδη κάποιες πιο πρώιμες «έδεσαν» και σιγά-σιγά θα ακολουθήσουν και οι άλλες.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Λαδομέλισσο (Έχε γειά!)

Η από καιρό προγραμματισμένη επίσκεψη στο λαδομέλισσο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αφήσαμε να πάρει η μέρα για τα καλά και να ζεστάνει ο καιρός. Έτσι, αν ήταν ακόμα μέσα και ζωντανό, θα μας το έδειχνε αμέσως.
Φθάνοντας στην ελιά όμως, δεν υπήρχε καμία κίνηση.


Βγάλαμε το προστατευτικό νάιλον που είχαμε τυλίξει στον κορμό και δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν.


Το μελίσσι δεν ήταν εκεί.
Έτσι ξεκινήσαμε την έρευνα για να δούμε τι μπορεί να ήταν αυτό που έδιωξε (το προτιμώ από το «σκότωσε») το μελισσάκι.
Γύρω από τον κορμό και μπροστά από την είσοδο δεν υπήρχε κανένα ίχνος από νεκρές μέλισσες. Λογικό, εν μέρει, εφόσον ήταν περισσότερο από 2 μήνες από την τελευταία φορά που μέλισσες μπαινόβγαιναν στην κουφάλα.
Μπροστά στην είσοδο και ακριβώς από κάτω της υπήρχαν έντονα ίχνη (από απεκκρίσεις μελισσών ???)


Στο εσωτερικό, απόλυτη ησυχία.


Ξεκινήσαμε σιγά-σιγά να αφαιρούμε τμήματα της κηρήθρας.


Επιστρατεύσαμε ένα μαχαιράκι, ένα ψιλό λαμάκι και 2 κλαράκια, καθώς δεν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα εργαλεία μας (π.χ. ξέστρο) για το φόβο μετάδοσης τυχόν αρρώστιας.


Τα τμήματα που αφαιρούσαμε ήταν εντελώς κενά. Δεν υπήρχαν μέλισσες πάνω ή μέσα τους, αλλά ούτε και δείγματα τροφών ή γόνου. Ακόμα και το κερί τους ήταν πολύ ελαφρύ και κατά τμήματα λεπτό, σαν να ήταν χτισμένο από φύλλα τσιγαρόχαρτο (κηρόσκωρος?). Η εξόρυξη συνεχιζόταν αδιάκοπα. Το βάθος της κουφάλας; Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΟ! Συνολικά σε ύψος θα ήταν περίπου 65 με 70 πόντους!!! Όσο προχωρούσαμε σε βάθος, έβγαιναν και κάποια τμήματα με μέλι αλλά και υγρασία. Με το δύσκολο πιάσιμο όμως, μας έβγαιναν ψιλο-λιωμένα. Κάποια σημεία με κίτρινα στίγματα επάνω μαρτυρούσαν την ανάπτυξη της μούχλας.
Και ξαφνικά… φως!


Από το πίσω μέρος μια μικρή αχτίδα φωτός. Αφαιρούμε ένα ακόμη τμήμα και το φώς γίνεται εντονότερο.


Στο πίσω μέρος του κορμού υπάρχει και άλλο άνοιγμα.


Ελαφρά καλυμμένο με χώμα, αφού βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο του εδάφους, φαινόταν με δυσκολία.


Ίσως εκεί να βρίσκεται και η λύση του μυστηρίου.
Το μελίσσι, ζώντας σε αυτό το χώρο από την περασμένη άνοιξη και με την περσινή ανομβρία, ουσιαστικά δεν απειλήθηκε ποτέ από το νερό. Όμως, οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές θα το έφεραν σε δύσκολη θέση και καθώς προχωρούσαμε προς το χειμώνα δεν αποκλείεται σε μια νεροποντή ένα τμήμα της κουφάλας να πλημμύρισε ωθώντας το σμήνος να μετακομίσει κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες.
Τέλος, πήραμε κάποια τμήματα της κηρήθρας για μια επιπλέον εξέταση στο ΙΓΕ…



Καλή τύχη λοιπόν στο λαδομέλισσο και να ευχαριστήσω εδώ τον mano και τον Γιάννη για τις πολύτιμες συμβουλές τους.

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Η «εγκυκλοπαίδεια»

Ένα ακόμη βιβλίο μελισσοκομίας γραμμένο όμως όχι από Έλληνα συγγραφέα:

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ


Βρήκα πάρα πολλά καλά στοιχεία μέσα. Πρώτα απ’ όλα οι φωτογραφίες. Εκπληκτικό υλικό και μέχρι στιγμής το καλύτερο σε αυτό τον τομέα απ’ όσα έχω διαβάσει. Ένα μείον εδώ, ότι δεν ισχύει το ίδιο για τα φυτά για τα οποία έχει καλά σχέδια αλλά αν δεν τα έχεις ξαναδεί, θέλει λίγο φαντασία να τα συνδυάσεις. Θα προτιμούσα φωτογραφίες και γι’ αυτά. Μετά είναι το περιεχόμενο. Καλύπτει σφαιρικά όλο το φάσμα της μελισσοκομίας αλλά, όπως είναι αναμενόμενο, με πολύ περιεκτική πληροφόρηση. Ένα είδος «λίγο απ’ όλα», θα έλεγα, αν και υπάρχουν σημεία όπου μπαίνει και σε λεπτομέρειες. Επίσης, διαβάζοντας το, μου έδινε την εντύπωση κατά διαστήματα ότι δεν πρέπει να έχουν όλα εφαρμογή για τα δικά μας δεδομένα. Είναι όμως καλοδεχούμενες σαν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και διευρύνουν κατά κάποιο τρόπο τη σκέψη και την αντίληψη για τη μελισσοκομική πρακτική από διαφορετικές περιοχές. Είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που συνάντησα και σε άλλα βιβλία από ξένους συγγραφείς.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
HENRI CLEMENT

Έτος Έκδοσης...: 2004
Αριθμός σελίδων...: 517
Κωδικός ISBN...: 978-960-8455-34-4
Τιμή...: €60,00

Κεφάλαια
Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΙΚΙΑ
1. ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ
2. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ
3. ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
4. ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ, ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
5. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
6. ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ
7. ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ
8. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ
9. ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
10. ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ, ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
11. ΚΑΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
12. ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΙΩΝ