Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Αρμοστήρας

Εδώ και καιρό είχα μια τρελή ιδέα. Να μετατρέψω το τροφοδοτικό ενός προς απόσυρση υπολογιστή σε αρμοστήρα για τις βάσεις κηρήθρας στα πλαίσια. Αυτό που με ώθησε να το πραγματοποιήσω ήταν η δυνατότητα χρήσης διαφόρων τάσεων και εντάσεων ώστε να μπορέσω να φτάσω σε μια διαδικασία με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.


Πήρα λοιπόν ένα τέτοιο τροφοδοτικό και κάποια ακόμα ελάχιστα υλικά και ξεκίνησα.


Άνοιξα τις κατάλληλες τρύπες για τον διακόπτη, για το led ένδειξης λειτουργίας και για τα βύσματα των ακροδεκτών. Έκοψα τα περισσότερα καλώδια αφήνοντας ένα από κάθε χρώμα (εκτός από μαύρο & κόκκινο που χρειάζονται κάνα-δύο ακόμη).


Τέλος, τοποθέτησα τα βύσματα, τον διακόπτη, το led και την αντίσταση ισχύος.


Έφτιαξα και ένα ζευγάρι ακροδέκτες με μπανάνες στη μια άκρη και κροκοδειλάκια στην άλλη, και έτοιμη η συσκευή.


Έκανα και κάποια δοκιμαστικά για να τσεκάρω λίγο την αξιοπιστία της. Το σύρμα ζεσταίνεται γρήγορα, αν βραχυκυκλώσουν οι ακροδέκτες διακόπτεται η λειτουργία και το led λειτουργίας με τον διπλό διακόπτη είναι εντάξει. Δεν έφτασα όμως στο σημείο να δοκιμάσω και την αντοχή της εσωτερικής ασφάλειας του τροφοδοτικού. Οπότε στα πλαίσια μιας λογικής χρήσης, νομίζω ότι η συσκευή θα ανταποκριθεί στον ρόλο της.

5 σχόλια:

BeeHappy είπε...

Πολυμήχανοι οι μελισσοκόμοι!
Προσάρμοσε λοιπόν μιας και κατέχεις τη γνώση και μια διάταξη ελέγχου της θερμοκρασίας του σύρματος και αυτόματης διακοπής της τροφοδοσίας όταν η θερμοκρασία φτάσει στο επιθυμητό. Θα αποφεύγεται με αυτόν τον τρόπο το κόψιμο των φύλλων.

PanKok είπε...

Χαχαχα! Καλοοό!
Δεν είμαι ηλεκτρονικός, Σπύρο. Νομίζω όμως ότι είμαι στο σωστό δρόμο για να βρω τη διαδικασία ώστε να μην κόβονται τα φύλλα και ταυτόχρονα να μένει το σύρμα, όσο το δυνατόν, στο κέντρο τους.

Ανώνυμος είπε...

Θα μου επιτρέψετε να βάλω ένα ερώτημα : τον παραμένοντα μαγνητισμό στο σύρμα που κάνει μερικές φορές τις μέλισσες και κόβουν τα φύλα κερήθρας στην άκρη (εκεί που κάνει στροφή το σύρμα ) πως τον αντιμετωπίζεις ??? (αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει δυνατή νεκταροεκκρηση)

PanKok είπε...

Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Λευτέρη. Ήξερα ότι αν βάλεις περισσότερα άχτιστα πλαίσια απ'όσα πρέπει, χαλάνε τα φύλλα για να πάρουν έτοιμο κερί και να χτίσουν.
Έχεις φωτογραφία από κάποια τέτοια περίπτωση;
Το έχεις ψάξει και έχεις βρει κάτι περισσότερο;

Ανώνυμος είπε...

Παραμένον μαγνητισμός εμφανίζετε πάντοτε όταν γινεται χρήση συνεχούς ρεύματος ( DC ) κατά την συγκόλληση του κεριού ,αλλά μερικές φορές και με τη χρήση εναλλασσομένου (AC ) ρεύματος εάν συμπέσει να γίνει η διακοπή της συγκόλλησης τη χρονική στιγμή του είναι η ημιτονική καμπύλη στο μέγιστο του πλάτους της ( + ή - ) ,τις περισσότερες ώμος φορές με τη χρήση μετασχηματιστή AC δεν εμφανίζετε ανιχνεύσημος από τις μέλισσες παραμένον μαγνητισμός , το καλύτερο παν τος είναι για αυτή τη δουλειά να χρησιμοποιείται πριν το μετασχηματιστή dimer με φίλτρα ώστε όταν διακόπτουμε το ρεύμα αυτό να γίνεται με αποσβένουσα κυματομορφή ώστε να εξουδετερώνεται πλήρως ο Παραμένον μαγνητισμός

δες και το παρακάτω αρθρο απο μεταφραση systran

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΙΝΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: MAGNETITE ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ
Στο ζήτημα Ιουνίου 2000 Cienca του Al DνaInternacional (οι εντάσεις 2, αριθ. 3), συντάκτες Σ. Darci, και λοιποί έχουν γράψει σε ένα άρθρο το με τον τίτλο "geomagnιtico Efectos del campo EN insectos sociales" < http://www.ciencia.cl/CienciaAlDia/volumen3/numero2/articulos/articulo5.html >. Η μετάφρασή μου είναι: αποτελέσματα μαγνητικών πεδίων στα κοινωνικά έντομα. Το ζώο που μελετάται σε αυτήν την περιοχή, σύμφωνα με τους συντάκτες, είναι η μέλισσα μελιού, mellifera Apis. Είναι γνωστό ότι οι διάσημοι χοροί μελισσών είναι προσανατολισμένοι προς το γήινο "s βαρύτητας πεδίο. Οι χοροί, εντούτοις, περιέχουν συχνά "τα σφάλματα" που μπορούν να ποικίλουν με το μαγνητικό πεδίο. Αυτά τα "σφάλματα" που οι συντάκτες λένε, δεν είναι "θόρυβοι συστημάτων," αλλά είναι σταθερά με όλες τις μέλισσες που χορεύουν σε οποιοδήποτε ιδιαίτερο χρόνο. Magnetite έχει βρεθεί κοιλίες των μελισσών "και συρρέει επίσης εμφανίζει κληρονομημένη επίδραση μαγνητικών πεδίων κατασκευάζουν αμετάβλητα τη νέα kerithra που προσανατολίζεται στην ίδια κατεύθυνση με την αποικία γονέων τους. Οι συντάκτες ήταν σε θέση μόνο να αλλάξουν αυτόν τον προσανατολισμό χρησιμοποιώντας τους σχετικά ισχυρούς μαγνήτες, 10 φορές η γήινη "s δύναμη, η οποία είναι περίπου 0,25 Oe (Oersteds) στο Ρίο de Janeiro, Βραζιλία.
Η καλύτερη υπόθεση για το πώς οι μέλισσες μπορούν να διατηρήσουν τον ηλεκτρομαγνητικό προσανατολισμό τους, σύμφωνα με τους συντάκτες, είναι η παρουσία πολύ μικρών (νανο) μορίων magnetite στην κοιλία μελισσών. Οι συντάκτες λένε ότι οι μαγνητικές ιδιότητες αυτών των μορίων αλλάζουν με το μέγεθος και τη μορφή τους. Ορισμένα μικρά μόρια (supermagnetics) κάτω από ένα ορισμένο κρίσιμο μέγεθος μπορούν να τροποποιήσουν την κατεύθυνσή τους (μαγνητισμένο διάνυσμα) βασισμένη στις αλλαγές θερμοκρασίας χωρίς την απώλεια των μαγνητικών ιδιοτήτων τους ή φυσικά κίνηση. Κατά συνέπεια, μπορούν να αποκριθούν γρήγορα στις παραλλαγές μαγνητικών πεδίων κατά τη διάρκεια μιας πτήσης μελισσών "s μελιού.Οι συντάκτες αποκαλύπτουν ότι οι μελέτες τους που χρησιμοποιούν την paramagnetic ηλεκτρονική αντήχηση επιβεβαιώνουν την παρουσία supermagnetic μορίων που απομονώνεται από magnetite όπως αυτό που βρίσκεται στις κοιλίες μελισσών μελιού.
Το μαγνητικό υλικό έχει βρεθεί επίσης από τους συντάκτες στα μυρμήγκια, τα οποία εμφανίζονται να χρησιμοποιούν αυτό ως συσκευή προσανατολισμού κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του magnetoreception είναι ότι είναι χαρακτηριστικό του είδους οι συντάκτες λέει. Τρεις μηχανισμοί τίθενται ως αίτημα ως βάση για το magnetoreception: α) ferromagnetic, magnetite μόρια που ενεργούν από κοινού με τα μαγνητικά πεδία β) τροποποίηση του οράματος εντόμων μέσω των χημικών ριζοσπαστών, οι οποίοι εξαρτώνται από την παρουσία μαγνητικών πεδίων και γ) ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, όπου η μαγνητική ροή παράγει τα ηλεκτρικά πεδία και τα ρεύματα, όπως εκείνοι που βρίσκονται σε ορισμένα είδη ηλεκτρικών ψαριών. Για περισσότερες πληροφορίες για τα μαγνητικά πεδία δείτε http://www-spof.gsfc.nasa.gov/Education/. Η σχέση μεταξύ των μαγνητικών πεδίων και της ανθρώπινης υγείας είναι επίσης ενδιαφέρουσα < χττπ://ωωω.μθω.εδu/γθρθ/θοπ/στατηθ-πεδίο-καρκίνος-