Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Έβγαλαν και γλώσσα…

Επίσκεψη και πάλι χθες στα μελισσάκια για έναν έλεγχο της προόδου τους αλλά και την καθιερωμένη τροφοδότηση. Είπαμε να ελαττώσουμε τις επιθεωρήσεις, αφήνοντάς τες όσο το δυνατόν πιο ήσυχες για να συνεχίσουν αναπόσπαστες την ανάπτυξή τους.
Οι κούκλες μας περίμεναν στην πόρτα.


Ειδικά στην Κ1, στη πολυπληθέστερη των ομάδων υποδοχής, είχαν παραταχθεί στην σανίδα πτήσης με μια απίστευτη τάξη και ομοιογένεια.
Ξεκινώντας από αυτή, με το άνοιγμα ένα πολύ ευχάριστο θέαμα. Κόσμος πολύς, σε όλα τα πλαίσια (8) ακόμη και στα τοιχώματα της κυψέλης. Τα πλαίσια που είχαμε προσθέσει, είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Έπρεπε να προστεθούν νέα πλαίσια με φύλλο κηρήθρας. Αναγκαστικά έγινε μια μετατόπιση ενός από τα ακριανά πλαίσια με μελί ώστε να μπει ανάμεσα το ένα πλαίσιο και το άλλο προστέθηκε τελευταίο στην άλλη μεριά. Σε λίγες μέρες λογικά θα είναι ένα κανονικό 10άρι! (Φτου-φτου-φτου!!!)
Συνέχεια με την Κ2 με ευχάριστα νέα και από κει. Δεν είχαν βέβαια ίδιο πληθυσμό με την Κ1 αλλά φαινόταν καθαρά ότι η ανάπτυξη προχωρούσε κανονικά. Το πάτωμά της καθαρό, χωρίς άλλα μαύρα σωματίδια.
Στην Κ3, και κει τα πράγματα ήταν πολύ καλά. Είχαν ετοιμάσει το ένα από τα δύο νέα πλαίσια και στο άλλο ξεκίνησαν την πλευρά που είχα αντιστρέψει. Προστέθηκε ακόμη ένα πλαίσιο στην πλευρά του ολοκληρωμένου πλαισίου.
Η Κ4 μας έριξε λίγο. Λίγος πληθυσμός, πιο υποτονικός, το χτίσιμο δεν προχώρησε καθόλου. Εκεί δεν άντεξα. Έπρεπε να δω τι γίνεται στα πλαίσια. Σήκωσα 2-3 και έψαξα για τροφές & γόνους. Είχαν απ’ όλα. Έψαξα και για την βασίλισσα αλλά δυστυχώς δεν την βρήκα. Δεν επέμεινα και πολύ πάντως και θα δούμε στο μέλλον τι θα γίνει.
Η έκπληξη ήρθε από την Κ5. Ανοίγοντας το καπάκι, μείναμε άφωνοι…


… είχαν βγάλει γλώσσα!!!
Δεν ξέρω πολλά, αλλά αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει ότι το μελισσάκι προοδεύει. Βέβαια υπήρχε χώρος ακόμη για χτίσιμο σε ένα ημιτελές πλαίσιο, αλλά γιατί επέλεξαν να ξεκινήσουν κάτι νέο στο καπάκι, αυτό είναι άγνωστο. Και εκεί προστέθηκε ένα νέο πλαίσιο με φύλλο κηρήθρας ακριβώς στην θέση που είχαν αναπτύξει τη δική τους κηρήθρα.

Έτσι, αν προσπαθήσω να τα ταξινομήσω και πάλι, η σειρά είναι σχεδόν η ίδια, Κ1-Κ2-Κ5-Κ3, με την Κ4 να «παίζει» πλέον κάπου στις τελευταίες θέσεις (πριν την Κ3, αν όχι μετά).
Εκτός από το «φρενάρισμα» της Κ4, εκείνο που παρατήρησα επίσης ήταν η ύπαρξη μερικών νεκρών μελισσών μπροστά από τις κυψέλες ήταν όλες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο, κατά κάποιο τρόπο. Αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται και σε ένα πολύ ελαφρύ αεράκι. Η διαφορά με τις άλλες που σποραδικά εμφανίζονταν στον ίδιο χώρο είναι ότι, αυτές οι 20 με 30 μέλισσες είχαν την γλωσσίδα τους πλήρως εκτεταμένη. Δείγμα δηλητηρίασης? Ή αυτό το σύμπτωμα έχει και κάποιο άλλο αίτιο? Πάντως ότι και να είναι, ελπίζω να εξαφανιστεί γρήγορα, γιατί πραγματικά είναι ένα πολύ καταθλιπτικό θέαμα.
Ένα άλλο πρόβλημα που συνάντησα, τώρα που ο αριθμός των πλαισίων στις κυψέλες μεγαλώνει, είναι ότι καθώς τα παλιά πλαίσια ξεκίνησαν να γεμίζουν με μέλι «φουσκώνουν» πολύ περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Έτσι, και ενώ συνορεύουν με νέα -υπό κατασκευή πλαίσια- η κατασκευή των δεύτερων είτε παραμένει ελλιπής είτε δημιουργούνται ενιαία κελιά-γέφυρες μετά πρώτα. Αν τραβηχτούν στην άκρη, το απαραίτητο κενό δεν τηρείται και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα φουσκωμένα κελιά πιέζονται στα τοιχώματα της κυψέλης. Ήδη στην Κ1, με μικρή δυσκολία χώρεσαν 10 πλαίσια αλλά στις άλλες θα πάμε μέχρι 9 πλαίσια το πολύ αν δεν βρεθεί μια λύση. Μήπως να πάρω ένα μαχαίρι απολεπισμού και να τ' αλφαδιάσω? :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια: