Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Πρώτος τρύγος!!!

Ξεκινώντας τη μελισσοκομική μου δραστηριότητα στα τέλη Μαΐου δεν είχα καν φανταστεί ότι θα μου δινόταν η δυνατότητα για τρύγο φέτος. Να όμως που με την ποικιλία των ανθοφοριών που παρουσιάστηκαν, τα μελισσάκια μπόρεσαν να συλλέξουν αρκετό μέλι. Μάλιστα το ένα από αυτά (Νο 4) έφθασε σε σημείο να μπλοκάρει το γόνο του από την (υπερ-)αποθήκευση μελιού. Έτσι, μετά και τις παραινέσεις του φίλου Γιάννη, αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε τρύγο. Ο απαραίτητος εξοπλισμός ήταν σε αναμονή.
Αρχίσαμε με την συλλογή των πλαισίων. Μια διαδικασία που κράτησε αρκετό χρόνο κυρίως γιατί έπρεπε σε κάθε κυψέλη να εντοπιστεί πρώτα η βασίλισσα ώστε να αποφευχθεί τυχόν τίναγμά της (και πιθανή εξόντωσή της). Σε κάθε αντίστοιχη ενέργεια που χρειάζεται ο άμεσος εντοπισμός της βασίλισσας, αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντικό πράμα είναι το μαρκάρισμά της. Μια διαδικασία που θα πρέπει να την εντάξω από την νέα σεζόν στο πρόγραμμα!
Μετά τη συλλογή των πλαισίων, περάσαμε στο εργαστήρι για την απολέπισή τους και την εξαγωγή του μελιού. Το ηλεκτρικό μαχαίρι ανέλαβε δράση.


Στις πιο παλιές κηρήθρες που προεξείχαν του πλαισίου έκανε καλή δουλειά. Στις νέες που δεν είχαν προλάβει ακόμη να «φουσκώσουν» αρκετά, δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό.


Θέλοντας να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν το πάχος της κηρήθρας στο μέγιστο, η πιρούνα έπαιρνε τη σκυτάλη.


Μια παρατήρηση κατά τη διάρκεια της απολέπισης ήταν ότι η θερμοκρασία του μαχαιριού θα πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με την «ηλικία» της κηρήθρας. Έτσι, ενώ οι πιο παλιές και μαύρες κηρήθρες χρειάζονται μεγαλύτερη θερμοκρασία, αντίθετα οι πιο νέες δουλεύονται καλύτερα με μικρότερη θερμοκρασία.
Σε κάθε τετράδα πλαισίων που απολεπίζονταν, ο μελιτοεξαγωγέας αναλάμβανε την εξαγωγή του μελιού. Αργές στροφές στην αρχή, αλλαγή πλευράς στα πλαίσια μετά από λίγο και προοδευτικά αυξανόμενες στροφές και τέλος επαναφορά της αρχικής πλευράς στα πλαίσια ώστε το μέλι να βγει και από τις δυο πλευρές του πλαισίου. Οι παρατηρήσεις μου πάνω στη διαδικασία αυτή είναι ότι, πρώτον, ο μελιτοεξαγωγέας θα πρέπει να στηριχθεί είτε στο δάπεδο είτε σε ένα κομμάτι ξύλο. Δεύτερον, η φόρτωση των πλαισίων πρέπει να γίνεται με ομοιόμορφο τρόπο όσο αφορά το βάρος των πλαισίων. Αν δεν είναι δυνατόν όλα τα πλαίσια να έχουν σχεδόν το ίδιο βάρος, τα ισόβαρα να μπαίνουν σε αντίθετες θέσεις. Και τρίτον, τα πλαίσια με νέες κηρήθρες χρειάζονται πιο «ευγενικούς» χειρισμούς απ’ ότι τα πλαίσια με παλιές κηρήθρες. Έτσι μετά το βάρος του πλαισίου, και η ηλικία της κηρήθρας θα πρέπει να παίζει ρόλο στην ομαδοποίηση κατά την μελιτοεξαγωγή.
Μετά τα πρώτα πλαίσια στη μελιτοεξαγωγή, άρχισε η … μελιτοροή!!!


Απίστευτα συναισθήματα χαράς καθώς έρεε το μελάκι. Πραγματικά απίστευτο! Το πρώτο μας μέλι!
Η ποσότητα δεν ήταν τόση ώστε να εγκαινιάσουμε και το δοχείο ηρεμίας και έτσι το μέλι έμεινε σε 2 μικρά δοχεία για τη διαύγαση του.
Και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγωγής & αποθήκευσης του μελιού, τα πιρούνια πήραν φωτιά για την απίθανη λιχουδιά που έμεινε.


Τα απολεπίσματα, την ώρα που στράγγιζαν για να δώσουν το μέλι τους, δέχθηκαν επίθεση από μικρούς & μεγάλους.

Άντε και του χρόνου με υγεία!!!

10 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Κυρ Παναγιώτη και του χρόνου νά σαι καλά.

markos aliprantis είπε...

Πάνο και του χρόνου νάσαι καλά και με περισσότερα μέλια.

PanKok είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ!
Να 'μαστε όλοι πάντα καλά!!!

Γιώργος από Χανιά είπε...

Καλορίζικος ο μελισσοκομικός εξοπλισμός και του χρόνου με διπλά μέλια!

pispirigos21 είπε...

ευγε pankok παντα τετοια

glam είπε...

Μεγάλη απόλαυση!!
Μετά απο αμέτρητες επισκέψεις, αγωνίες, ιδρώτας, κούραση, και φυσικά, πολλά - πολλά τσιμπίματα!!
Τώρα ξέρεις! άξιζε τον κόπο.....
Και του χρόνου πολύ περισσότερο.

PanKok είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ, όλους!

(Αν άξιζε, λέει...!!!)

Anestis Ketsetzidis είπε...

Η μέρα του τρύγου είναι μοναδίκη.
Αντε και του χρόνου καλύτερα.

Corfu bee είπε...

Και του χρόνου με υγεία και περισσότερα μέλια ...αυτή την χαρά και περηφάνια ένιωσα και εγώ για το πρώτο μέλι μου ... να είσαι καλά

giannis kazanis είπε...

Και του χρόνου παναγιώτη με περισσότερα υγειεί μελίσσια και ποιό πολλά μέλια.
Φιλικά: Γιάννης