Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Φθινοπωρινή παραφυάδα

Με έτρωγε η περιέργεια! Αυτή είναι η αλήθεια. Και ήθελα να δοκιμάσω. Και η ευκαιρία ήταν τώρα. Ή τώρα λοιπόν ή από την άνοιξη με το καλό. (Καλύτερα τώρα, για να μαζεύουμε και εμπειρίες!!!)

Αμέσως μετά τον τρύγο, το προηγούμενο Σ/Κ, η επιχείρηση ξεκίνησε. Η επιχείρηση «Φθινοπωρινή παραφυάδα»! Επιλέχθηκε η Νο1 ως η καταλληλότερη γι’ αυτή τη δουλειά. Αρκετός πληθυσμός, πολύς γόνος, καλή βασίλισσα.

Σε ένα 5άκι λοιπόν, πήρα 4 πλαίσια από την Νο1: Ένα με γόνο ημέρας, ένα με κλειστό γόνο, ένα με γύρες & μέλια και ένα με μέλια. Ξέροντας ότι κάποιες από τις μέλισσες θα γυρίσουν στην παλιά τους κυψέλη, τίναξα και ένα ακόμη πλαίσιο μέσα στο 5άκι. (Το μέσα βέβαια είναι σχετικό αφού σκόρπισα και αρκετές τριγύρω. Μάλιστα, μια απ’ αυτές πέρασε κάτω από τη φόρμα και πήρε εκδίκηση για το τίναγμα, δίπλα από το δεξί μου αστράγαλο!)
Ημερομηνία χωρισμού: 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το ημερολόγιο, σε μια βδομάδα θα πρέπει να υπάρχουν κλειστά βασιλοκελιά, στο τέλος Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχει βρει τη βασίλισσά του τ’ ορφανό, και περίπου στα μέσα Οκτώβρη θα πρέπει να δούμε το γόνο της νέας βασίλισσας (αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά με τη γονιμοποίησή της).
Ξεκινώντας με τη σειρά, χθες θα έπρεπε να δούμε τα βασιλοκέλια.
Πράγματι στην επιθεώρηση φάνηκαν 11 βασιλοκελιά, άλλα σφραγισμένα και άλλα ανοικτά, πράγμα που σημαίνει ότι έγινε επιλογή ανάμεσα σε διαφορετικές ηλικίες. Έτσι, προχωράμε καλά μέχρι τώρα. Το επόμενο Σ/Κ δεν θα ανοίξουμε την κυψέλη αφού η γέννηση της βασίλισσας θα συμβεί περίπου τότε και δεν θα πρέπει να υπάρξει πιθανή ενόχλησή της. Το ίδιο θα γίνει και τα επόμενα 2 (ή 3) Σ/Κ ώστε να της δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να πραγματοποιήσει ανενόχλητη τη γαμήλια πτήση της. Άρα, νεότερα από την εξέλιξη της παραπάνω θα υπάρξουν είτε το ΣΚ (11-12 Οκτ.) είτε το επόμενο του (18-19 Οκτ.).

Δυστυχώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες από τα παραπάνω, κυρίως τα βασιλοκελιά. Κι αυτό γιατί δεν ήμουν παρόν στην επιθεώρηση και την έκανε μόνος του ο πατέρας μου.
Ο λόγος?
Η εκδικήτρια-μέλισσα, η οποία ενώ στην αρχή φάνηκε ότι δεν έκανε κάτι σπουδαίο, τις επόμενες ημέρες υποτροπίασε άσχημα. Κάτι η δική μου αμέλεια, κάτι το περίεργο σημείο κεντρίσματος, έβαλε μέσα τις επόμενες ημέρες και τον παράγοντα μόλυνση και ήρθε κι έδεσε. Αποτέλεσμα η αναστολή της ικανότητας οδήγησης.
Ευτυχώς όλα έχουν γυρίσει πλέον στο φυσιολογικό τους ρυθμό.

7 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Κάθε πράμα στον καιρό του……. Αν παντρευτώ στα 55 η στα 60 μου για πες μου τι οικογένεια θα κάνω. Το μόνο που θα πετύχεις κατά τη γνώμη μου είναι πως θ έχεις να ξεχειμωνιάσεις δυο αδύνατα μελισσάκια. Καλό λοιπόν ξεχειμώνιασμα αφού τα αποφάσισες

glam είπε...

Εκ πείρας , το τσίμπημα στον αστράγαλο δημιουργεί ,έτσι και αλλιώς, καθώς και γενικά στίς άκρες των κάτω άκρων, κινητικά προβλήματα.
Ο θεοδόσης έχει δίκιο, αλλά η εμπειρία θέλει σκληρό νόμισμα!
(Μήπως πουλάς βασιλοκέλια!!))

Καλή επιτυχία.
(παρόμοια προσπάθεια ,που έκανα, τον Αύγουστο απέτυχε, και αναγκάστικα να αγοράσω βασίλισσες ,για να σώσω την παρτίδα!!)

PanKok είπε...

@Θεοδόση
Έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά πέρα από την περιέργεια (!!!), υπάρχει και σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση. Δεν έγινε για να έχω ένα ακόμη μελίσσι όσο για να αντικαταστήσω μια βασίλισσα που υστέρησε το προηγούμενο διάστημα στις γέννες της (ίσως είναι μεγάλη). Σε οποιαδήποτε εξέλιξη, δεν θα αποφευχθούν οι συνενώσεις για το ξεχειμώνιασμα.
Σ' ευχαριστώ!

PanKok είπε...

@glam
Άστα, Γιώργο! Τράβηξα ζόρι για μια βδομάδα...
Σωστά, η εμπειρία είναι λίγο επίπονη. Κρίμα που δεν πέτυχε η προσπάθειά σου. Αν δεν προχωρήσει και η δική μου, θα γίνει επανένωση και βλέπουμε. Σ'ευχαριστώ!

Μάντης Τειρεσίας είπε...

Το ίδιο ακριβώς εγχείρημα προσπάθησα και εγώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Φυσικά και εγώ είμαι νέος μελισσοκόμος, μιας και παρακολούθησα τα σεμινάρια στο ΙΓΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι φέτος τον Γενάρη (νομίζω και εσύ αν δεν κάνω λάθος ε) αποκτώντας τα πρώτα μου μελισσάκια τον Γενάρη φέτος και με προτροπή ενός κοινού φίλου αλλά και όσων διάβαζα κατά καιρούς προχώρησα και εγώ στο ίδιο πείραμα.

Στην χειρότερη των περιπτώσεων θα προχωρήσω και εγώ σε συνενώσεις για τον χειμώνα διότι είναι το πρώτο ξεχειμώνιασμα που πρόκειται να κάνω στην μελισσοκομική μου εμπειρία και δεν θέλω να παρουσιαστεί καμμία ασθένεια σε αδύνατα μελίσσια μου.

Αυτό που θα είναι το καλύτερο και για τους δυό μας νομίζω είναι η ανταλλαγή εμπειριών απο αυτό το εγχείρημα.
Οπότε lets keep in touch ....

Φιλικά και συντροφικά

PanKok είπε...

@μάντης τειρεσίας

Σωστά, Κώστα! (Τρ & Πε στο τμήμα του Εμμανουήλ)
Κοινού φίλου; (Για ποιόν λες;)
Με μεγάλη ευχαρίστηση, σε ότι & όπου μπορώ να βοηθήσω. Τις δικές μου εμπειρίες προσπαθώ (όσο είναι δυνατόν) να τις αποτυπώνω και στο blog (ημερολόγιο, γαρ! χα χα).
Μπορείς να με βρεις στο PanKok@freemail.gr (email & MSN)

Sotirisgti είπε...

Διαβαζω παρα πολλα Blog ωστε να παρω γνωσεις πριν κανω και εγω το ξεκινημα μου! πολυ ωραιες αναρτησεις με πολυ καλες φωτο! εισαστε πολυ χρησιμοι ολοι σας! θα τα ξαναπουμε,καλη επιτυχια σε ολα!