Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Ποιοτικός έλεγχος

Μετά και την απαραίτητη περίοδο ηρεμίας του μελιού, ήρθε η ώρα για τη συσκευασία του.
Θεωρώ πως, σε αυτό το σημείο, καλό είναι να ξέρει κανείς τι πρόκειται να συσκευαστεί στα βάζα. Με βρίσκει σύμφωνα μια πρόσφατη ανάρτηση του Ανέστη, σχετικά με την ανάλυση του μελιού. Ίσως και ποιο εκτεταμένη θα έλεγα, ώστε να συμπεριλάβει και άλλους σημαντικούς δείκτες (πχ. HMF). Ομολογώ ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μου είναι ολίγων τι άγνωστη αλλά θα προσπαθήσω να ενημερωθώ σχετικά (εργαστήρια, διαδικασία, είδη ανάλυσης, τιμές, κα) και βέβαια θα αναρτήσω τα σχετικά ευρήματά μου.
Προς το παρόν, ο ποιοτικός έλεγχος περιορίστηκε στην μέτρηση της υγρασίας του μελιού.
Σε κάποια παλαιότερη ανάρτηση του ο Θεοδόσης είχε αναφερθεί στο διαθλασίμετρο. Έψαξα για το μοντέλο αυτό, αλλά βρήκα τελικά ένα πολύ κοντινό (RHB-90ATC)* (βελτιωμένη έκδοση???)
Σήμερα λοιπόν έφθασε στα χέρια μου…


…και πιάσαμε δουλειά! Το καλοκαίρι ο Μάρκος μου είχε δείξει πως το χρησιμοποιούν. Όντας απλό στη χρήση του, μετά την τοποθέτηση λίγου μελιού πάνω στην επιφάνεια του πρίσματος, στην οθόνη του διαθλασίμετρου εμφανίζεται μια οθόνη σαν κι αυτή:


Δε μένει παρά η ανάγνωση των ενδείξεων στο σημείο που εμφανίζεται αυτή η γραμμή. Χωρίς καθυστέρηση, έβαλα λίγο από το μέλι μου πάνω στο πρίσμα. Τα αποτελέσματα:

Υγρασία (%) : 15,4
Brix : 83,0
Δείκτης διάθλασης : 1,4982
Ειδικό βάρος : 1,4349

Πάρα πολύ καλά. Περίμενα ότι θα είχε ένα καλό ποσοστό υγρασίας από το γεγονός ότι είναι πάρα πολύ πηχτό! Το παιχνίδι συνεχίστηκε με 3-4 μέλια ακόμη που έχω στο σπίτι και οι τιμές που πήρα ήταν από 16,4% έως και 18,5%(!!!).
Έτσι, προχώρησα και στη συσκευασία και τώρα είναι έτοιμο για… διανομή!
:-))


Σημ.: Καιρός να γλυκάνουμε μερικά στοματάκια που μας είχαν στην καζούρα για κανα χρόνο τώρα!


*ATC = Built-in Automatic Temperature Compensation system

7 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Καλή απόλαυση σε όσους φάνε αυτό το (εκτιμώ)νοστιμότατο μέλι.Πάντα τέτοια.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Αξιος κυρ Παναγιώτη,καλοφάγοτο και του χρόνου περισότερο.

sp-kor είπε...

Θα σε παρακαλεσω αν μπορείς να με πληροφορισεις από που μπορώ να αγορασω το διαθλασιόμετρο .
Το μπλοκ σου είναι υπέροχο και με πολυ στηλ σηνεχυσε με αυτό το ρυθμό

Beekeeper είπε...

καλοφάγωτα!

PanKok είπε...

Να 'στε καλά! Σας ευχαριστώ πολύ!

AdontheGreat είπε...

το διαθλασιμετρο σας σε ποιο σημειο ειναι το μηδεν του πριν τη μετρηση?εχω κι εγω ενα μελιου και δε ξερω πως να το ρυθμισω

PanKok είπε...

@AdontheGreat:
Στο διαθλασιόμετρο δεν υπάρχει η ένδειξη 0 (μηδέν). Η ρύθμισή του γίνεται με διάλυμα γνωστής & σταθερής τιμής ή με ειδικό λάδι (dioptric oil). Η διαδικασία είναι η ίδια μιας απλής μέτρησης μόνο που στο τέλος γίνεται η απαραίτητη ρύθμιση ώστε η ένδειξη του οργάνου να είναι αυτή της τιμής του διαλύματος/λαδιού.