Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

DWV - Deformed Wing Virus

Οι θερμοκρασίες αυτή την εποχή κυμαίνονται στην περιοχή από 15 έως 23 °C. Ιδανικές για την εφαρμογή θεραπείας για το βαρρόα και κυρίως με θυμόλη που χρειάζεται μεγαλύτερα διαστήματα για να είναι αποτελεσματική.
Λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας που υπάρχει για καθημερινή τροφοδότηση σιροπιού με θυμόλη, είπαμε για φέτος να επιλέξουμε ένα έτοιμο σκεύασμα. Έτσι καταλήξαμε στο ApiGuard.


Η πρώτη εφαρμογή έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και η δεύτερη(τελευταία) θα γίνει το επόμενο Σ/Κ. Ίσως χρειαστεί να γίνει και μια-δυό μέρες νωρίτερα μιας και η εξάτμιση του gel ήταν περισσότερο του μισού στο διάστημα μίας εβδομάδας.
Εκείνο όμως που με ανησύχησε και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αλλά και αυτό ήταν η παρουσία μερικών μελισσών (περίπου 5) οι οποίες απομακρυνόντουσαν από τις κυψέλες περπατώντας και είχαν σοβαρές βλάβες στα φτερά τους .


Στο βιβλίο «σύγχρονη μελισσοκομία» (σελ. 107) αναφέρεται σαν “Ο ιός που παραμορφώνει φτερά” ή “Deformed Wing Virus (DWV)”. Δεν ξέρω αν πρόκειται για το ίδιο πράμα αλλά μιας και δεν γνωρίζω παρόμοια περίπτωση εμφάνισης αντίστοιχων συμπτωμάτων , θεωρώ ότι είναι αυτό.
Σύμφωνα με το βιβλίο, η εμφάνισή του σχετίζεται με την έξαρση του βαρρόα στις κυψέλες. Ίσως τα επίπεδα του βαρρόα να είναι αρκετά υψηλά και ελπίζω με την θεραπεία να μειωθούν σημαντικά. Πάντως το γεγονός ότι οι κυψέλες είναι τοποθετημένες σε μια ανοικτή επίπεδη επιφάνεια (ταράτσα) μου έδωσε τη δυνατότητα εντοπισμού αυτού του φαινομένου μιας και μέσα στις κυψέλες δεν υπάρχουν αντίστοιχα τέτοια κρούσματα (ή τουλάχιστον δεν μπόρεσα να τα δω εγώ).
Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η αντιμετώπιση της βαρροάτωσης θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ApiGuard.
Ίσως με κρυσταλλική θυμόλη σε διάλυμα ή μέσα στο ζαχαροζύμαρο (ειδικά αν στα μέσα Νοεμβρίου υπάρχει μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας) ή ίσως με κάποιο άλλο σκεύασμα.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Συνένωση

Σε μια πρώτη επιθεώρηση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η φθινοπωρινή παραφυάδα αν και είχε φτιάξει τη βασίλισσά του, δεν είχε καταφέρει να επιδείξει σημάδια επιτυχούς γονιμοποίησης. Έτσι, πήρε παράταση ακόμη μια εβδομάδα και σήμερα πήραμε μαζί και ένα πάτωμα με μια εφημερίδα για να προχωρήσουμε σε συνένωση αν εξακολουθούσε να παραμένει χωρίς γόνο.


Με την εξέταση των πλαισίων, φαίνεται ότι το μελισσάκι έχει επιδοθεί στην συλλογή μελιού (αλλά και λίγης γύρης) χωρίς το άγχος της φροντίδας του γόνου.


(Στο πλαίσιο φαίνονται τα σημεία όπου είχαν δημιουργηθεί τα βασιλοκελιά).
Η βασίλισσα έκοβε βόλτες πάνω στα πλαίσια αφού δεν είχε και ιδιαίτερο άγχος να εναποθέσει τα αυγά της.


Έτσι, ο εγκλεισμός της ήταν αναπόφευκτος.


Στη συνέχεια προετοιμάστηκε το αδύνατο μελίσσι (Νο 4) για την συνένωση. Ανοίχτηκε το καπάκι και στρώθηκε η εφημερίδα στο πάνω μέρος (είχαν ήδη ανοιχτεί μικρές τρύπες πάνω της). Στη συνέχεια τοποθετήθηκε το επιπλέον πάτωμα.


Μεταφέρθηκαν όλα τα πλαίσια από την παραφυάδα στον νέο πάτωμα και τινάχτηκε και ο εναπομείναντας πληθυσμός μέσα. Τέλος, τοποθετήθηκε και πάλι το καπάκι.


Την επόμενη εβδομάδα, θα γίνει και πάλι έλεγχος να επιβεβαιώσουμε ότι όλα είναι ΟΚ. Αν είναι όλα εντάξει, θα αφαιρεθεί το επιπλέον πάτωμα και τα πλαίσια θα κατέβουν κάτω με μια πιθανή αναδιάταξη.

Παρόλη τη δυσμενή εξέλιξη του εγχειρήματος μας έδωσε τη δυνατότητα να πειραματιστούμε και να δούμε διάφορα πράγματα, πρωτόγνωρα για μας: «κόψιμο» παραφυάδας, δημιουργία βασιλοκελιών, γέννηση νέας βασίλισσας, συνένωση με εφημερίδα.
Και επιπλέον... μια ευκαιρία για παρατήρηση από την απελευθέρωση μιας βασίλισσας!


Η βασίλισσα περπατούσε νευρικά, στην αρχή, κάνοντας κύκλους μα με το πέρασμα της ώρας έγινε πιο νωχελική, σαν κουρασμένη. Επίσης δεν είχε καμία διάθεση να κεντρίσει, παρ΄ όλα τα πειράγματα. Και σίγουρα δεν είχε καμία όρεξη να πετάξει. Μετά από περίπου μισή ώρα, δεν ήταν στο σημείο που την είχα ελευθερώσει. Τι ν' απέγινε άραγε;