Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Συνένωση

Σε μια πρώτη επιθεώρηση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η φθινοπωρινή παραφυάδα αν και είχε φτιάξει τη βασίλισσά του, δεν είχε καταφέρει να επιδείξει σημάδια επιτυχούς γονιμοποίησης. Έτσι, πήρε παράταση ακόμη μια εβδομάδα και σήμερα πήραμε μαζί και ένα πάτωμα με μια εφημερίδα για να προχωρήσουμε σε συνένωση αν εξακολουθούσε να παραμένει χωρίς γόνο.


Με την εξέταση των πλαισίων, φαίνεται ότι το μελισσάκι έχει επιδοθεί στην συλλογή μελιού (αλλά και λίγης γύρης) χωρίς το άγχος της φροντίδας του γόνου.


(Στο πλαίσιο φαίνονται τα σημεία όπου είχαν δημιουργηθεί τα βασιλοκελιά).
Η βασίλισσα έκοβε βόλτες πάνω στα πλαίσια αφού δεν είχε και ιδιαίτερο άγχος να εναποθέσει τα αυγά της.


Έτσι, ο εγκλεισμός της ήταν αναπόφευκτος.


Στη συνέχεια προετοιμάστηκε το αδύνατο μελίσσι (Νο 4) για την συνένωση. Ανοίχτηκε το καπάκι και στρώθηκε η εφημερίδα στο πάνω μέρος (είχαν ήδη ανοιχτεί μικρές τρύπες πάνω της). Στη συνέχεια τοποθετήθηκε το επιπλέον πάτωμα.


Μεταφέρθηκαν όλα τα πλαίσια από την παραφυάδα στον νέο πάτωμα και τινάχτηκε και ο εναπομείναντας πληθυσμός μέσα. Τέλος, τοποθετήθηκε και πάλι το καπάκι.


Την επόμενη εβδομάδα, θα γίνει και πάλι έλεγχος να επιβεβαιώσουμε ότι όλα είναι ΟΚ. Αν είναι όλα εντάξει, θα αφαιρεθεί το επιπλέον πάτωμα και τα πλαίσια θα κατέβουν κάτω με μια πιθανή αναδιάταξη.

Παρόλη τη δυσμενή εξέλιξη του εγχειρήματος μας έδωσε τη δυνατότητα να πειραματιστούμε και να δούμε διάφορα πράγματα, πρωτόγνωρα για μας: «κόψιμο» παραφυάδας, δημιουργία βασιλοκελιών, γέννηση νέας βασίλισσας, συνένωση με εφημερίδα.
Και επιπλέον... μια ευκαιρία για παρατήρηση από την απελευθέρωση μιας βασίλισσας!


Η βασίλισσα περπατούσε νευρικά, στην αρχή, κάνοντας κύκλους μα με το πέρασμα της ώρας έγινε πιο νωχελική, σαν κουρασμένη. Επίσης δεν είχε καμία διάθεση να κεντρίσει, παρ΄ όλα τα πειράγματα. Και σίγουρα δεν είχε καμία όρεξη να πετάξει. Μετά από περίπου μισή ώρα, δεν ήταν στο σημείο που την είχα ελευθερώσει. Τι ν' απέγινε άραγε;

1 σχόλιο:

Μάντης Τειρεσίας είπε...

Παναγιώτη, απο τις 3 παραφυάδες που είχα κόψει και εγώ το ίδιο χρονικό διάστημα με εσένα οι 2 έπιασαν και έχουν πλάκα τον γόνο ενώ την μία χρειάστηκε να την συνενώσω με εφημερίδα με την μια απο τις άλλες δύο, διότι δεν είδα πουθενά γόνο (βασίλισσα δεν εντόπισα και αν είχε ήδη δημιουργήσει και ήταν τεμπέλα όπως η δική σου περιμένω με την συνένωση να την ξεπαστρέψουν οι άλλες μέλισσες με την βασίλισσα την γόνιμη).

Την πάτησα μόνο (ως πρωτάρης μαθαίνω) στο οτι η εφημερίδα που είχα μαζί μου ήταν απο ένθετο εφημερίδας και έτσι επειδή ήταν πιο μικρή στο μέγεθος αναγκάστηκα να βάλω δυο φύλλα που στην ένωσή τους δεν ήταν κολλημένα.

Το μελισσάκι που συνένωσα είχε 3 πλαίσια πληθυσμό με μέλια και γύρες και περιμένω πως δεν θα έχω κανένα πρόβλημα στην συνένωση παρόλο που δεν έγιναν τα πράγματα έτσι όπως πρέπει.

Θα πάω την Τρίτη 28 Οκτώβρη που δεν θα δουλεύουμε να αφαιρέσω την εφημερίδα και να το κάνω μονό πλέον αφαιρώντας τα πλαίσια που δεν θα έχουν πληθυσμό.
Ετσι θα έχω ένα δυνατό μελίσσι με τροφές, γύρες και γόνο για ξεχειμώνιασμα.

Θεραπεία για την βαρρόα θα κάνω είτε με κάποιο οξύ είτε με την βιολογική μέθοδο της άχνης αλλά θα προτιμήσω περιόδους που να μην υπάρχει γόνος για να γίνει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.
Μέχρι σήμερα δεν έχω διαπιστώσει με τα άπειρα μάτια μου πως έχω πρόβλημα, αλλά παλαιότεροι μελισσοκόμοι μου λένε πως έχω σίγουρα και πως ακόμη και να μην την βλέπω θα πρέπει να κάνω κάτι. Οπότε η θεραπεία θα πρέπει να γίνει έτσι και αλλιώς.

Φιλικά και συντροφικά