Τις τελευταίες εβδομάδες, άρχισε ο καιρός να τείνει προς τις φυσιολογικές του για την εποχή τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να ξεκινήσει η προετοιμασία για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών.
Σχεδιάστηκαν οι ενέργειες για την όλη διαδικασία, με έλεγχο γόνων & τροφών, αφαίρεση πλαισίων με βάση τον πληθυσμό, περιορισμό της κυψέλης και τοποθέτηση του κηρόπανου.
Μετά από μια συζήτηση με τον Γιάννη και τον Μάνο, όπου μου πρότειναν τη χρήση του γαλάζιου αφρολέξ για τον περιορισμό στο εσωτερικό της κυψέλης ή εναλλακτικά, άδειο πλαισιοτροφοδότη.
Πήρα λοιπόν την απόφαση να συνδυάσω αυτά τα δύο και να φτιάξω «πλαισιοπεριοριστές»…!
Αγόρασα λοιπόν δύο φύλλα από αυτό το γαλάζιο αφρολέξ (της εταιρείας Dow, νομίζω, είναι) διαστάσεων 2,5m X 60cm το καθένα.
Για το πάχος αναζήτησα κάτι γύρω στα 35mm ώστε να έχει το πάχος ενός πλαισίου αλλά διαθέσιμο ήταν μόνο σε πάχος 24mm.
Οι διαστάσεις που έπρεπε να κοπούν ήταν 48cm X 24,3cm. Έτσι, σημάδεψα και έκοψα κατά μήκος στα 48 εκατοστά, αφήνοντας μια στενόμακρη λωρίδα πλάτους 12 εκατοστών. Από αυτή τη λωρίδα στη συνέχεια, προέκυψαν επιπλέον «πλαίσια» με την σύνθεση 2 μισών τμημάτων. (διαστάσεων όμως 48cm X 24cm)
Σε κάθε κομμάτι που κόπηκε, σημάδεψα και στις δύο πλευρές από ένα τμήμα διαστάσεων 22cm X 1cm ώστε να προκύψει το αντίστοιχο τμήμα του κηροθροφορέα από τα κανονικά πλαίσια.
Στη συνέχεια, αφαίρεσα ένα μικρό τμήμα (λοξό) ώστε να περνά από μέσα η λάμα στήριξης των πλαισίων και να πατά καλά πάνω στην εσωτερική πατούρα της κυψέλης.
Τέλος, μια δοκιμή στην κυψέλη για πιθανές μικρορυθμίσεις και… τέρμα! Ο «πλαισιοπεριοριστής» έτοιμος προς χρήση.
Συνέχεια και με τα υπόλοιπα κομμάτια που συνολικά έφθασαν τα 25 (20 μονοκόμματα και 5 από τις συνθέσεις των μισών) από τα δύο αυτά φύλλα αφρολέξ.
Ένας ακόμη έλεγχος για τα κηρόπανα…
…και το όλο υλικό ετοιμάστηκε για την τοποθέτηση.
Σήμερα το πρωί έγινε η επίσκεψη στα μελισσάκια, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν την καλοκαιρία και ήσαν αρκετά δραστήρια. Οι γόνοι ήταν πια πιο περιορισμένοι σε σχέση με την τελευταία φορά. Πολλοί κηφήνες βρίσκονταν σκόρπιοι έξω από τις κυψέλες αλλά υπήρχαν και μερικοί ακόμη μέσα. Αφαιρέσεις πλαισίων δεν χρειάστηκε να γίνουν. Τοποθετήθηκαν οι «πλαισιοπεριοριστές» και έπειτα τα κηρόπανα.
Έτσι ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προετοιμασίας για τον χειμώνα και ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά.
Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
12 σχόλια:
Παναγιώτη καλό χειμώνα σε σένα και τα μελισσια σου
Καλό χειμώνα Παναγιώτη κι απο μένα.
kalo ximona panagioti .
Na ena problima pou den antimetopizoume emis mpori na min blepoume xioni ala ta melisia mas bgenoun ekso to megalitero diastima tou ximona.
Ti na kanoume exoume kai kala kai kaka!.
iYİ BİR TEKNİK.KOLAY GELSİN.ANTALYA'DAN ARICI(beeker)07 HAYATİ İNAL
@Corfu-bee & Κώστας Ελευθεριου :
Σας ευχαριστώ πολυ! Σας εύχομαι καλό χειμώνα, επίσης!
@sp-kor :
Σ'ευχαριστώ, Σπύρο. Καλό χειμώνα και σε σένα. Και στα δικά μας τα μέρη το χιόνι είναι σπάνιο, αλλά η παγωνιές, ειδικά τα βράδια, τσούζουν αρκετά.
@Hayati İnal :
Thanks for your comment.
Καλό χειμώνα με υγεία.
Σήμερα πάλι ζέστες μας έχει τρελάνει, ωραία έχεις κόψει το αφρολέξ μπράβο Παναγιώτη.
@Ανεστης Θ. Κετσετζιδης:
Σ'ευχαριστώ, Ανέστη. Επίσης!
@skyrianbee:
Και δω μιά από τα ίδια, Λάμπρο.
Σ'ευχαριστώ!
Καλό χειμώνα και καλό ξεχειμώνιασμα.
Τα ίδια εχω κάνει και γω,αλλα σκοπεύω να βάλω ψευδοροφή (διαφανές ναυλον)πάνω στους κηρηθροφορείς και απο πάνω μαξιλαράκια με πριονίδι ή αχυρο.Το συστήνει ο καθ. Υφαντίδης για τα καπάκια αυστραλιανού τύπου.
Διορθώνω ,όχι πριονίδι αλλά ροκανίδι.
Χρόνια Πολλά & Καλά Χριστούγεννα!
Παναγιώτη Χρόνια Πολλά και καλά με υγεία και ευτυχία.
Δημοσίευση σχολίου