Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Εκτάκτως μεσοβδόμαδα.

Χριστός Ανέστη & Χρόνια Πολλά!

   Επιστροφή στην καθημερινότητα και μάλιστα στους γνωστούς, από πριν το Πάσχα, γοργούς ρυθμούς.
Η δυνατότητα για επίσκεψη στο μελισσοκομείο το προσεχές Σαββατοκύριακο αδύνατη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Με την τελευταία επίσκεψη από του Λαζάρου και πρόβλεψη για την επόμενη το πρώτο Σ/Κ του Μαΐου έπρεπε κάπως να σπάσει αυτό το τεράστιο – για την εποχή – διάστημα των τριών εβδομάδων. Με μια μικρή πίεση «ξέκλεψα» λίγες ώρες χθες το πρωί και έκανα μια επίσκεψη στα μελισσάκια. Ο καιρός δεν ήταν και ο καλύτερος, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά δεν γινόταν κι αλλιώς. Υπήρχαν 3 θέματα που έχριζαν άμεσης παρέμβασης.

   Το πρώτο ήταν ότι και οι 3 αυτοσχέδιες «αφεσμοπαγίδες» είχαν… αποικηθεί! (με την υπερπολύτιμη βοήθεια του Σπύρου και τον ευχαριστώ!)


Τα δύο πρώτα τα μεταφέραμε σε αντίστοιχα πενταράκια. Βρήκαμε και τις βασίλισσες τις οποίες μαρκάραμε - «γαυρούλες». Το τρίτο δυστυχώς δεν το προλάβαμε. Ενώ ήταν σίγουρα μέσα μέχρι το προηγούμενο βράδυ, το μεσημέρι που το τσεκάραμε είχε φύγει. Ελάχιστες μέλισσες πετούσαν μέσα-έξω, σαν να μην είχαν ειδοποιηθεί ότι το μελίσσι επρόκειτο να μετακομίσει ξανά. Ας είναι… καλή του τύχη!
Οι «αφεσμοπαγίδες» ετοιμάστηκαν ξανά και έμειναν έτοιμες να δεχθούν και νέους επισκέπτες αφού απ’ ότι φαίνεται οι "επαναστάσεις" καλά κρατούν!

   Το δεύτερο θέμα ήταν η μέθοδος Ντεμαρή που είχα εφαρμόσει στο Νο3 & Νο4. Μετά από συζήτηση που είχα με τον Μάρκο το Πάσχα, με είχε προτρέψει να τα τσεκάρω άμεσα γιατί το πιθανότερο ήταν να έχουν πετάξει βασιλοκέλια. Και όντως αυτό ακριβώς είχε συμβεί. (Είδες τι σου είναι η εμπειρία; Ευχαριστώ πολύ, Μάρκο!)
Δεν ξέρω που ακριβώς έκανα το λάθος. Προσπάθησα να ακολουθήσω τις οδηγίες του βιβλίου (κεφ 5 , σελ. 41) και για την ακρίβεια την πρώτη μέθοδο που εμφανίζεται στο σχ. 21.
Το καλό ήταν ότι χρειάστηκα κάποια πλαίσια με βασιλοκελιά ενώ για τα υπόλοιπα που περίσσεψαν, τα χάλασα. Το θέμα είναι ότι τώρα δεν ξέρω πως θα προχωρήσω με αυτά παρακάτω αφού η πορεία τους δεν ήταν η αναμενόμενη. Ενώ θα έπρεπε να δουλεύουν πάνω στα άχτιστα πλαίσια δίνοντας χώρο στη βασίλισσα για γέννα, αυτά ετοίμαζαν βασιλοκελιά και ετοιμαζόντουσαν για δρόμο. Αν συνεχίσουν έτσι, μάλλον θα μειωθούν οι πληθυσμοί. Μήπως να αφαιρούσα τα βασιλικά διαφράγματα; Θέλει μελέτη το πράγμα…

   Το τρίτο και τελευταίο θέμα ήταν να τσεκάρω τις παραφυάδες που λογικά θα έπρεπε αυτές τις ημέρες να έχουν νέα βασίλισσα και νέο γόνο. Από τις 6 συνολικά που τσεκάραμε, τα 2 δεν είχαν γόνο αλλά ούτε και βρέθηκαν βασίλισσες μέσα. Σε αυτά βάλαμε από ένα πλαίσιο με κλειστά βασιλοκελιά και τα ξανακλείσαμε για επανέλεγχο μετά από 2 εβδομάδες. Σε άλλα 2 βρέθηκε γόνος και οι βασίλισσες τις οποίες και κάναμε «βαζελίτσες». Σε 1 ενώ βρέθηκε γόνος, δεν φάνηκε πουθενά η βασίλισσα. Παρόλα αυτά μεταφέρθηκε στο πενταράκι και αναμένεται να δούμε στην επόμενη μήπως και εμφανιστεί η κυρία. Και τέλος, σε 1 βρέθηκε γόνος & βασίλισσα και την ώρα που επιχειρούσα να πιάσω τη βασίλισσα για να την μαρκάρω (ώ, τι ντροπή ο αδέξιος!), την έσφιξα με το μανταλάκι στην κοιλιά. Το άνοιξα αμέσως και εκείνη έπεσε πάνω στα πλαίσια με εμφανή στην κοιλιά της την κακοποίηση που υπέστη. Ακόμη κι έτσι όμως, έτρεξε γρήγορα και χάθηκε ανάμεσα στο πλήθος. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα δούμε το μέγεθος της ζημιάς μου.

2 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις την σμηνουργία είναι κάθε 4-5 μέρες να χαλάς τα βασιλοκέλια.Αν έχεις πέτα ανάμεσα στον γόνο και κανένα χτισμένο μήπως τους κοπεί η φόρα.Καλά αποτελέσματα

PanKok είπε...

Ναι, Μάρκο. Θα κάνω όπως μου είπες γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να ελέγχω κάθε 4-5 μέρες. Θα δώσω χώρο για γέννα κάτω και άχτιστα στο τέλος του γόνου και πριν τις τροφές. Και πάνω θα ανεβαίνει μόνο κλειστός γόνος, αν χρειαστεί.
Σ' ευχαριστώ!