Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Και οι μέλισσες στη δήλωση!

   Μαζί με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις & τρεχάματα της εποχής, είναι και η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Τα νέα πεδία που θα έπρεπε να συμπληρωθούν σε σχέση με την περσινή είναι αυτά που αφορούν την μελισσοκομία.
Αυτά συμπληρώνονται στον πίνακα 4Β (ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ). Πιστεύω ότι στη δική μου περίπτωση θα πρέπει να συμπληρωθεί η παράγραφος 3.

Εκείνο όμως που χρειάζεται είναι οι αντικειμενικές τιμές. Έτσι, μετά από λίγο ψάξιμο, βρήκα στο site του υπουργείου (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) το αρχείο με τον Πίνακα των αντικειμενικών τιμών αγροτικών προϊόντων για το 2009.
Εκεί, ανάμεσα στα άλλα αγροτικά προϊόντα, βρήκα την αναφορά σε «Μελισσοσμήνη,Κυψέλες».

Ανάλογα με τον νομό που αναφέρεται στην περιοχή εκμετάλλευσης, διαμορφώνονται και οι αντίστοιχες τιμές.***
Και στην περίπτωση μου, Ν.Κορινθίας, πεδινή ζώνη με €30,23/κυψέλη. Συμπληρώνονται τα αντίστοιχα πεδία και μεταφέρεται το συνολικό ποσό των εσόδων στον κωδικό 915.
Για τα αντίστοιχα έξοδα τώρα, μάζεψα όλα τα τιμολόγια και τις αποδείξεις από τις αγορές των μελισσοσμηνών και του εξοπλισμού και έβαλα το άθροισμά τους στον κωδικό 326. Και τέλος, το ¼ (το 25% δλδ.) απ' αυτό, στον κωδικό 337.

Πιστεύω ότι την έχω συμπληρώσει σωστά (ελπίζω δηλαδή, γιατί εφορία δε συγχωρεί λάθη).

*** Σημ.: Μου δημιουργήθηκε μια απορία σχετικά με την περιοχή εκμετάλλευσης και τις αντικειμενικές τιμές. Τι δηλώνεις σε περίπτωση που μετακινείς τα μελίσσια σου; Και αν έχεις 2 ή 3 μελισσοκομεία σε διαφορετικές περιοχές; Μήπως την περιοχή που έχει εκδοθεί το μελισσοκομικό σου βιβλιάριο; Ή μήπως τον τόπο μόνιμης κατοικίας σου; (καλό αυτό το τελευταίο… και πολύ βολικό! ;-) )

5 σχόλια:

chaniabee είπε...

Για συμβουλέψου ένα λογιστή καλύτερα!! Εμείς τις δηλώνουμε ορεινές και χρεώνουμε ..νομίζω 6 ευρώ την κυψέλη!! Αν δεν έχεις αφορολόγητο περίσσεμα είναι αμαρτία να χρεωθείς τόσα!! Εμείς τις δηλώνουμε ορεινές και ας μην είναι!!

PanKok είπε...

Σ'ευχαριστώ, Παντελή!
Ναι, για τις ορεινές περιοχές των Χανίων είναι €5,44/κυψέλη.
Για φέτος πάντως δεν έχω πρόβλημα, βγαίνει μικρό το ποσό και καλύπτεται από τα έξοδα. Θα ρωτήσω όμως για να λύσω και την απορία μου σχετικά με την περιοχή εκμετάλλευσης που θα πρέπει κανονικά να δηλώνεται.

KOSTAS είπε...

Χρόνια σου Πολλά και Χριστός Ανέστη!

Πρόσεξε γιατί η Εφορία είναι γένους θηλυκού-Τράπεζα, εφορία, φωτιά, γυναίκα και θάλασσα – δεν συγχωρούνε λάθη!
Ο λογιστής θα σου δώσει την τελική λύση!

Μάντης Τειρεσίας είπε...

Πολύ χρήσιμη η πληροφορία που μας δίνεις Παναγιώτη, ιδίως για όσους κάνουν για πρώτη φορά δήλωση που να συμπεριλαμβάνουν γεωργικό εισόδημα.

Υποθέτω, πως με την κατάθεση της συγκεκριμένης δήλωσης και με συμπλήρωση στο γεωργικό εισόδημα, πως ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για την αγορά έπαγγελματικού αυτοκινήτου (αγροτικού).
Ξέρεις κάτι πάνω σε αυτό?

Φιλικά και συντροφικά....

PanKok είπε...

@KOSTAS
Επίσης Κώστα, Χρόνια Πολλά!
Έχεις δίκιο, θέλει προσοχή. Αλλά δεν είναι και όλοι γνώστες για τέτοιες λεπτομέρειες. Το ψάχνω ακόμη...

@Μάντης Τειρεσίας
Κι εγώ Κώστα είμαι απ' αυτούς, γι' αυτό και αναφέρω όπου έχω φτάσει μέχρι τώρα. Απ' όσο ξέρω είναι κι αυτό μια προϋπόθεση για να βγάλεις στην συνέχεια άδεια αγροτικού. Αν και αυτό δεν είναι μέσα στα βραχυπρόθεσμα πλάνα μου. Επόμενο μπλέξιμο με τη γραφειοκρατεία θα είναι μάλλον το μελισσοκομικό βιβλιάριο...