Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Πρώτα βήματα στη βασιλοτροφία

Μπορεί με τη στάση τους να μου δείχνουν ότι με θέλουν μακριά τους, όμως δεν ξέρουν τι τις περιμένει. Έχουν να με δουν βδομάδες, αλλά σιγά-σιγά ετοιμάζομαι για την «αντεπίθεσή» μου. Για να δούμε ποιός είναι το αφεντικό τελικά…

Χθες παρέλαβα ένα μικρό σετ από διάφορα υλικά για βασιλοτροφία.


Σταδιακά οργανώνομαι για να προχωρήσω σ’ αυτό το μεγάλο (και σκοτεινό για μένα, ακόμη) κεφάλαιο της μελισσοκομίας. (Αχ, καημένες μελισσούλες, τι σας περιμένει;;;)

Άνευ πλάκας τώρα, μετά τη φετινή (ανοιξιάτικη, κυρίως) εξέλιξη κατάλαβα ότι για να μιλάς για ολοκληρωμένη μελισσοκομία, θα πρέπει το πρόγραμμα να περιλαμβάνει βασιλοτροφία.

Όχι τόσο βέβαια για την παραγωγή βασιλικού πολτού, όσο για τον έλεγχο (κατά το δυνατόν) της ποιότητας στις βασίλισσες που έχεις. Εναλλακτικά, υπάρχει βέβαια η προμήθεια από βασιλοτρόφους αλλά αυτό, πέρα από το κόστος, δημιουργεί έναν βαθμό εξάρτησης και ίσως μια στέρηση προσωπικής ικανοποίησης & αυτοπεποίθησης.

Δύσκολα τα πράγματα, όπως κάθε ξεκίνημα σε καθετί καινούργιο άλλωστε, αλλά ελπίζω να τα καταφέρω. Σκέφτομαι μάλιστα να μεταφέρω και 3 με 5 μελισσάκια κάπου κοντά στο σπίτι μου ώστε να έχω τη δυνατότητα για αμεσότερες και συχνότερες επισκέψεις. Και σίγουρα, οι διακοπές θα περιλαμβάνουν διάβασμα και «φρεσκάρισμα» της σχετικής ύλης.

14 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Παναγιώτη
μ'αρέσει η αποφασηστικότητα σου.
Η επιτυχία δεδομένη.
Καλή συνέχεια.

glam είπε...

Καλή επιτυχία και από μένα , περιμένουμε τα αποτελέσματα σύντομα!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Παναγιώτη φίλε χαθήκαμε !
Καλή επιτυχία κι απο μένα , υπομονή , επιμονή και ρωτάω είναι το μυστικό.
Βλέπω και εξαρτήματα Αριστέα , πολύ σημαντικό αυτό.

markos aliprantis είπε...

Καλό ξεκίνημα και καλή επιτυχία.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Καλή επιτυχία!

PanKok είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ, να 'στε καλά!
Φυσικά και θα υπάρχουν αναρτήσεις για κάθε σχετική εξέλιξη.

Beekeeper είπε...

καλή επιτυχία! ελεγα κι εγω να το κάνω φέτος αλλα τελικά το αμέλησα.

Πιο κοντα στο σπιτι λες.. ποσο πιο κοντα? μέσα?

PanKok είπε...

Χα.χα.χα! Καλό!
(Από το Ξυλόκαστρο στην Αθήνα, εννοούσα...)

Εκτός εποχής είμαι κι εγώ αλλά λέω να κάνω κάποιες δοκιμές με εμβολιασμούς κτλ. Αν καταφέρω κάτι τελικά, να είμαι έτοιμος για την Άνοιξη γιατί εκείνη την εποχή έχει πάντα πήξιμο με τη δουλειά και ο χρόνος είναι λιγοστός.

Markianos Koutroulis είπε...

Καλη η προσπαθεια και η ορεξη σου για Βασιλοτροφια.Το κεφαλαιο αυτο ειναι δυσκολο,δεν ειναι τυφλο,και πρεπει κανεις να γνωριζει τι κανει,γιατι οι Βασιλισσες εινα τα ιδια τα μελισσια που οταν αυτες εκφυλιστουν ,κατα τον Μοναχο Adam τα μελισσια καταρρεουν,και εξαφανιζονται.Νομοι της φυσης.Βασιζεται στους νομους γενετικης του Μεντελ με παραλλαγες γιατι η μελισσα δεν ειναι φυτο.Αν γνωριζεις Αγγλικα η Γερμανικα περι γενετικης των μελισσων εγραψαν ο Gregor Mendel που ηταν καλογηρος και μελισσοκομος,Ο Ludwig Armbruster (Berlin),Brother Adam που εφτιαξε την μελισσα Buckfast,με πολλες λεπτομεριες,πολλα χρονια ερευνας και πειρας.Σου ευχομαι καλη δουλεια.
Μαρκιανος

IxNiLaTiS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
IxNiLaTiS είπε...

Είπες: η προμήθεια από βασιλοτρόφους δημιουργεί έναν βαθμό εξάρτησης

Ακριβώς ! Φέτος με κρέμασε ο βασιλοτρόφος, στέλνοντας τις βασίλισσες 1 μήνα αργότερα. Τα μελίσσια μου κόντευαν να σκάσουν από πληθυσμό στα μέσα Μαρτίου, και ο βλάκας δεν έκανα δικές μου βασίλισσες γιατί έλεγα ότι τέλος Μάρτη θα μου παραδώσει ο βασιλοτρόφος τις βασίλισσες. Και με΄ έφερε 2 μήνες πίσω ... γμτ.

Ποτέ δεν ξαναστηρίζομαι σε άλλους πιά !!!

Costas Vlachidis είπε...

Καλημέρα από Ρόδο
Παναγιώτη και εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω κάτι τέτοιο, αλλά είμαι ακόμα πολύ καινούριος και φοβάμαι να μήν τα θαλασσώσω.Αστο καλύτερα για του χρόνου!Μία από τις 5 κυψέλες που αγόρασα φέτος, (και μου στοίχησε αρκετά), δεν έχει καλή γέννα της βασίλισσας. Σήμερα θα πάω να την βοώ, και να το ορφανέψω. Θα μεταφέρω και κάποια μέλια σε ένα άλλο δυνατό για να το κάνω μονώροφο, και θα παραγγείλω δύο νέες βασίλισσες από Αθήνα.Ελπίζω όλα να πάνε καλά.
Σου έυχομαι και σε σένα καλή επιτυχία.Αν είναι δυνατόν πες μας περίπου το κόστος του εξοπλισμού.
Κώστας

IxNiLaTiS είπε...

Για όσα βλέπεις στην επάνω φωτογραφία έχω πληρώσει περίπου 30€

PanKok είπε...

@Κώστας (Ρόδος): Σου εύχομαι καλή επιτυχία. Εγώ ακόμη δεν έχω καταφέρει να δοκιμάσω την τύχη μου στη βασιλοτροφία.

@IxNiLaTiS: Σ' ευχαριστώ Παναγιώτη για την εκτίμηση. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε και δεν θυμάμαι ούτε στο περίπου πόσο μου είχαν στοιχίσει.