Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Σκούρκοι παντού!

Σχεδόν όλοι οι φίλοι φέτος έχουν αναφερθεί στα blogs τους σ’ αυτό το φαινόμενο. Φαίνεται ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη έξαρση σε ολόκληρη την Ελλάδα και η έντασή του κυμαίνεται από αρκετά ενοχλητική έως καταστροφική.

Χθες, παρατηρούσα τις επιδρομές που έκαναν οι σκούρκοι στα μελισσάκια. Είχαν μια μεθοδικότητα και έδειχναν μια ομαδικότητα στο «κυνήγι» τους. Δεν επιτίθονταν όλοι μαζί αλλά ένας ή δύο κάθε φορά. Πετούσαν μπροστά από τις εισόδους σε ευθεία και πάντα «χτύπαγαν» τη μέλισσα που εκείνη τη στιγμή επέστρεφε στην κυψέλη της, αποφεύγοντας έτσι τις μέλισσες-φρουρούς που είχαν μαζευτεί μπροστά στις εισόδους. Οι υπόλοιποι πέταγαν χαμηλά στο πίσω μέρος των κυψελών, και όταν κάποιος είχε ολοκληρώσει επιτυχώς το «χτύπημά» του, ερχόταν μπροστά και έπαιρνε τη θέση του.

Ξεκίνησα αμέσως την εφαρμογή της παγίδας με την κόλλα. Άπλωσα πάνω σε παλιά πλακάκια την κόλλα και έβαλα για δόλωμα λίγη γατοτροφή (ψάρι από κονσέρβα).

Τοποθέτησα μερικά τέτοια πλακάκια στο πλάι, μπροστά και πίσω από τις κυψέλες.
Μετά από 1,5 ώρα και κάτι, και αφού σταμάτησε και η ψιλοβροχούλα που είχε πιάσει, ανέβηκα να δω τι γίνεται.

Στις παγίδες μπροστά από τις κυψέλες δεν δούλεψαν καλά οι παγίδες. Στα πλαϊνά είχαν πιαστεί ελάχιστοι. Αλλά σε αυτές στο πίσω μέρος ήταν το κάτι άλλο!


Αν μέσα σε 2 ώρες περίπου, παγιδεύτηκαν πάνω από 100 σκούρκοι, φαντάζομαι τι θα έχει «παρελάσει» από εδώ όλους αυτούς τους μήνες. Και ακόμη δεν λένε να κοπάσουν και να τα αφήσουν τα μελισσάκια λίγο στην ησυχία τους. Είναι τέτοιοι τελικά οι πληθυσμοί των σκούρκων που το κυνήγι τους με τις παγίδες μοιάζει λίγο μάταιο. Άντε να δούμε τι θα γίνει στο τέλος. Ήδη 2 από τα μελίσσια έχουν αποδυναμωθεί αρκετά και απ’ ότι φαίνεται θα πάνε για συνένωση για να βγάλουν το χειμώνα.

12 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Πάνο φαίνεται οτι η χρονιά που περνάει τους ευνόησε και δεν ξέρω τον λόγο.Από συζητήσεις με άλλους μελισσοκόμους που έκανα τα μελίσσια που χάθηκαν εδώ είναι πάνω από 150(μόνο από όσους ρώτησα).Έχω χάσει μόνο εγώ 12(μαζί με αυτά που εγκατέληψαν την κυψέλη τους).

PanKok είπε...

Τι λες τώρα, 12;;; Κρίμα, ρε Μάρκο. Αυτό που γίνεται όμως είναι πραγματική σφαγή. Για παλιότερα δεν ξέρω, αλλά πέρσι υπήρχαν πάλι κρούσματα αλλά με περιορισμένες επιδρομές. Φέτος όμως μιλάμε ότι τα έχουν αποδεκατίσει. Τα καημένα έχουν περιορίσει τις πτήσεις τους και μένουν μέσα κλεισμένα, τρώγοντας ότι προμήθειες έχουν. Για να φανταστείς, μια κυψέλη 10άρα έχει 2 πλαίσια γόνο περίπου μισό γύρη και άντε 1,5 με μέλι. Τα υπόλοιπα είναι άδεια πλαίσια που απλώς περπατάνε οι μέλισσες πάνω τους.

Δράμα η κατάσταση…

Beekeeper είπε...

Το θέμα είναι οτι δεν τελειώνουν. Για κάνε μια πλήρη περιγραφή της παγίδας.
Δολωμα και κόλλα για ποτνικια? Απο που την πήρες πόσο κλπ?

PanKok είπε...

Γι' αυτό λέω ότι μοιάζει λίγο μάταιο αυτό το κυνηγητό, Κώστα. Παρόλο που πιάστηκαν τόσοι, συνεχίζουν ακάθεκτοι και εμφανίζονται οι υπόλοιποι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.
Η παγίδα είναι απλή. Πήρα από ένα χρωματοπωλείο ένα σωληνάριο κόλλα για ποντίκια με €3,70 (αν θυμάμαι καλά). Από το σούπερ μάρκετ μια κονσέρβα με γατοτροφή (με κύριο συστατικό το ψάρι) με €0,80. Πήρα καμιά δεκαριά πλακάκια και έβαλα την κόλλα επάνω (στη συσκευασία γράφει να τη βάλεις ζιγκ-ζαγκ και αυτή θα απλώσει. Αλλά αυτό δεν έγινε και έτσι την άπλωσα μόνος μου σε όλη την επιφάνεια). Κατόπιν έβαλα λίγο από την γατοτροφή σε 3-4 σημεία πάνω στο πλακάκι και πήγα και τα έβαλα στα μελίσσια. Η κόλλα δεν περιέχει δηλητήριο και δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία. Με το άπλωμα που της έκανα όμως έγινα χάλια στα χέρια αλλά με λίγο πετρέλαιο βγήκε. Αν έχεις υπομονή να τις καθαρίζεις από τους σκούρκους, συνεχίζουν και δουλεύουν κανονικά. Όμως μετά από τη βροχή, έχασαν την αποτελεσματικότητά τους.

Αν και ήδη έχουν αναλύσει αρκετοί αυτή την παγίδα σε αναρτήσεις τους, ίσως το Σ/Κ τραβήξω καμιά φωτογραφία και κάνω κι εγώ μια σχετική.

Beekeeper είπε...

βαλε ρε μη μασας. χαχα αστειρευτο θέμα.. Δεν βλεπεις εγω? κοντευω να στηριξω το blog στα σερσενια...

στο τελος δεν θα γραφω για μελισσες αλλα για σφηκες

Thanks για την περιγραφή. Ας κάνει δυο μέρες ακόμα ζεστη και θα σου πω εγω. Θα την φτιαξω αυριο. Το θεμα είναι οτι εχουμε μια γατα που βρήκε το μηνα που θρέφει τους 11 και παει και τρωει τα δολώματα!

Beekeeper είπε...

Λοιπόν σήμερα πουρνο πουρνο έβαλα κολλα και σκυλοτροφή σε 4-5 σημεία γύρω γύρω απο το μελισσοκομείο. Ελπίζω η γατα να μου αφήσει λίγο χρόνο να πιασω καμια σφήκα και μετα να φαει τα δολώματα.

PanKok είπε...

Καλή επιτυχία, Κώστα!
Ελπίζω να έχει η σκυλοτροφή την ίδια επιτυχία με την γατοτροφή.
Αν έβαλες αρκετές παγίδες και σε απόσταση μεταξύ τους, δε νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα με τη γάτα. Θα μπλέξει με τη μια παγίδα και μάλλον θα αποφύγει τις άλλες.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Μην μασάτε παιδιά , απάνω τους με κάθε τρόπο και παγίδα.
Εχω παρατηρήσει πως στην Αττική και στα μέρη με ¨στεγνό¨ κλιμα υπάρχουν αυτά τα διαόλια.

Beekeeper είπε...

κι όμως κώστα, στο χωριο το κλίμα ειναι εντελώς αντιθετο απο αυτο που περιγράφεις και γίνετε χαμος.. δεν νομίζω οτι εχει να να κανει...

PanKok είπε...

Ναι, μάλλον έτσι είναι. Είναι σε έξαρση και υπάρχουν παντού. Φέτος όπου και να πήγαινα, υπήρχαν αρκετοί. Λίγο νερό να έπεφτε κάτω, έρχονταν σε λίγο ένας σκούρκος!!!

IxNiLaTiS είπε...

Πάντως στο μελισσοκομείο μου στο Μαρκόπουλο Μεσογείων μετά από καταπολέμηση που έκανα με σφηκοπαγίδες και κόλλα, δεν υπάρχει ούτε ένας σέρσεγκας. Σήμερα καθόμουν και παρατηρούσα και για 20 λεπτά δεν εμφανίστηκε κανένας, ούτε και η παγίδα είχε μέσα τίποτα.
Μάλλον του χρόνου πάλι.... αλλά αυτή τη φορά θα αρχίσω από την άνοιξη, τότε που είναι έξω οι μάνες ;)

kkokinos είπε...

Καλημερα! Για κοιτα και αυτο
http://kypseli.blogspot.com/2009/09/vespa.html