Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Βαφή κυψελών - Φάση 4η

Φτάσαμε λοιπόν και στην 4η και τελευταία φάση με την τοποθέτηση των συνδετήρων. Για να διευκολυνθεί λίγο η διαδικασία, επιστράτευσα ένα φύλλο μπάλσα στο οποίο έγιναν τα απαραίτητα σημαδέματα και τρύπες ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν οδηγός.

Φύλλο Μπάλσα

Αφού κόπηκε στο κατάλληλο μήκος (a), έγιναν οι δοκιμές (b) και τα σημαδέματα (c)…

Κατασκευή οδηγού

… ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οδηγού…

Οδηγός για κυψελίδια

… και ξεκίνησε η τοποθέτηση στα κυψελίδια.

Εγκατάσταση στα κυψελίδια

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η προετοιμασία του οδηγού για τις κυψέλες.

Κατασκευή οδηγού

Επιπλέον, έπρεπε να συμπεριληφθούν και τα μαρκαρίσματα για τους συνδετήρες των βάσεων αφού όλα αυτά μαζί τοποθετήθηκαν στο πλάι. Μετά την ολοκλήρωση του οδηγού, άρχισε η τοποθέτηση των συνδετήρων σε καπάκια, πατώματα και βάσεις.

Οδηγός για κυψέλες         Συνδετήρες βάσεων

Η χρήση των οδηγών αποδείχθηκε σωτήρια αφού με ταχύτατους ρυθμούς γινόταν οι τοποθέτηση των συνδετήρων. Έτσι, όλες οι κυψέλες πλέον έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες ώστε να ξεκινήσει η χρήση τους.

Ολοκληρωμένες κυψέλες

9 σχόλια:

BeeHappy είπε...

Οι συνδετήρες στα πλάγια των βάσεων θα δημιουργούν πρόβλημα στη μεταφορά λόγω του ότι οι κυψέλες δεν θα εφάπτονται.
Πολύ καλή και επιμελημένη δουλειά.

PanKok είπε...

Σ’ ευχαριστώ, Σπύρο!
Έχεις απόλυτο δίκιο. Οι συνδετήρες στο πλάι θα ενοχλούν κατά τη μεταφορά. Αλλά οδηγήθηκα σε αυτή την απόφαση, κυρίως, γιατί οι συγκεκριμένες πιθανότητα θα αποτελέσουν σταθερό μελισσοκομείο (στο χωριό). Επίσης, με τις κινητές βάσεις δεν έχεις και πολλές επιλογές στην τοποθέτηση. Αλλά τις επέλεξα για τη δυνατότητα πειραματισμών και δοκιμών.
Αν κάποια στιγμή μου δοθεί η ευχέρεια (+ χρόνος, εμπειρία, φορτηγάκι ή τρέιλερ) να μετακινώ τις κυψέλες, λογικά θα επιλέξω με σταθερή βάση για να έχω λιγότερα μέρη ανά κυψέλη για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων.
Τα κυψελίδια πάντως, που είναι πιο πιθανά για τις όποιες μετακινήσεις, πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές μεταφοράς.

BeeHappy είπε...

Έχω ήδη ετοιμάσει αλλά δεν βρίσκω το χρόνο για το "τελείωμα" ένα άρθρο για τις κινητές βάσεις που χρησιμοποιώ. Με μια μικρή παραλλαγή λύνονται πολλά προβλήματα. Σύντομα πιστεύω θα είναι στον αέρα.

chaniabee είπε...

καλα ε!! τα μελισσακια που θα μπουν μεσα θα νομιζουν πως μενουν στο μεγαλη βρετανια!!!! παρα πολυ ομορφη δουλια!!!1

PanKok είπε...

Λες να θέλουν μετά να γίνουν όλες βασίλισσες, ρε Παντελή; (χαχα)

Σ' ευχαριστώ πολύ!

zepos είπε...

Εγώ ομολογώ ότι ντράπηκα για την τσαπατσουλιά μου, βλέποντας πόσο όμορφες είναι οι κυψέλες σου..
Όμως σε ένα... σου ρίχνω!
Πρώτα βίδωσα τα κλείστρα και μετά τις έβαψα.. Τα κλείστρα άβαφτα θα σκουριάσουν πολύ γρήγορα. ΅Εκτός και αν υπάρχουν και αγόρασες ανοξείδωτα!

PanKok είπε...

Οι συνδετήρες των βάσεων και οι βίδες είναι ανοξείδωτες. Τα άγκιστρα στα καπάκια δεν πρέπει να είναι αλλά δεν είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό, αφού δεν έχουν κινητά μέρη.
Το πρόβλημα είναι στα κλείστρα. Δυστυχώς ούτε αυτά πρέπει να είναι αλλά δεν υπήρχαν και άλλα, τουλάχιστον σε 2-3 μαγαζιά που κοίταξα.

Spyros είπε...

Μπράβο σου που επέλεξες κυψέλες με κινητό πυθμένα. Είναι άλλωστε η πιο συνηθισμένη επιλογή παγκοσμίως, τουλάχιστον σε χώρες με εξελιγμένες μελισσοκομικές τεχνικές. Πιστεύω ότι και στην Ελλάδα σύντομα θα αντικαταστήσουν αυτές με τις σταθερές βάσεις, ειδικά τώρα που υπάρχουν αρκετοί τύποι συνδετήρων για την ασφαλη μεταφορά τους.

Φαίνεται τα μαθήματα στο ΙΓΕ έπιασαν τόπο!

PanKok είπε...

Για να είμαι ειλικρινής Σπύρο, αυτή η επιλογή έγινε για μου δώσει τη δυνατότητα για πειραματισμούς. Αλλά σίγουρα τα μαθήματα στο ΙΓΕ ήταν αυτά που έδωσαν το έναυσμα αυτής της αναζήτησης!