Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

2η επιθεώρηση - Παρατηρήσεις & Συμπεράσματα

Η επιθεώρηση έγινε το Σάββατο το μεσημέρι , 7/6/08 (σελήνη 4 ημερών), από τις 14:25 μέχρι τις 15:10 περίπου, με θερμοκρασία 27ο C, ελάχιστα σύννεφα στο ουρανό, πολύ δυνατό αέρα -Μαΐστρο γεμάτο 6άρι. Σε γενικές γραμμές, μου φάνηκαν πρόθυμα τα μελισσάκια ώστε να δουλέψουν και να αναπτυχθούν. Ωστόσο, με ανησύχησε το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν συνεχείς πτήσεις πολύ σπάνια κάποια έφερνε γύρη. Και αυτό αφού σουρούπωσε και κόπασε λίγο ο αέρας. Θεώρησα λοιπόν ότι ο αέρας τις εμπόδιζε σ’ αυτό το έργο. (σ.σ. βέβαια, όπως μου εξήγησε αργότερα ο Γιάννης, η συλλογή γύρης εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο το πρωί και μέχρι τις 11 περίπου. Μετά, με την άνοδο της θερμοκρασίας ευνοείται η νεκταροέκκριση και οι μέλισσες προσανατολίζονται σ’ αυτό.)

Ένα άλλο ανησυχητικό σημάδι ήταν η ύπαρξη πολύ μικρών μαύρων σωματιδίων στον πάτο της κυψέλης (ειδικά στην Κ2, απ’ όπου και η φωτ.).

Κάνω μια μικρή έρευνα και θα επανέλθω γι ‘αυτό.

Η θεωρία για τον ταχύτερο χτίσιμο των πλαισίων υπαγορεύει την τοποθέτησή τους ανάμεσα στο τελευταίο πλαίσιο της γονοφωλιάς και ενός με γύρη/μέλι. Με αυτά που είδα, κάνω τον εξής συλλογισμό: Αν η κυψέλη βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης (όπως είναι ακόμη αυτή την εποχή), η γειτνίαση με τη γονοφωλιά είναι αρκετή, με την προϋπόθεση βέβαια πηγών γύρεως και νέκταρος ή/και τροφοδοσίας.

Η ποτίστρα, αν και πατέντα της στιγμής, αποδεικνύεται καλό εργαλείο. Σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από τις κυψέλες, παρέχει το απαραίτητο νερό με ασφάλεια χωρίς τον κίνδυνο του πνιγμού.


Ο χώρος μπροστά από τις κυψέλες διευκολύνει την επιτήρηση για νεκρές μέλισσες. Αν και ο αέρας τις σκορπά, παρόλα αυτά θεωρώ ότι ο αριθμός που είχε μαζευτεί στις γωνιές είναι πολύ μικρός (<40). Εντύπωση μου έκανε πως μερικές μέλισσες περπατάνε μπροστά από τις κυψέλες απομακρυνόμενες και μετά μερικά μέτρα, εξουθενωμένες, σταματούν και πεθαίνουν εκεί.

Αν και φαίνεται ότι ακόμη κάτι βρίσκουν έξω για φαγητό, η τροφοδοσία είναι κάτι που το επιζητούν εναγωνίως. Μια βδομάδα πέρασε και ακόμη επισκέπτονται τον τροφοδότη!!!


Λίγο τις προηγούμενες φορές (250-300ml), αρκετά περισσότερο αυτή τη φορά (1,5 lt).


Όμως παρ’ όλες τις δοκιμές και τις στεγανοποιήσεις, το φαινόμενο διαρροής στον τροφοδότη δεν εκλείπει. Αυτή τη φορά στην Κ4 και παρ’ όλο που τις δύο προηγούμενες φορές δεν δημιούργησε πρόβλημα, τώρα έτρεξε. Ευτυχώς το πήραμε είδηση εγκαίρως και αποφύγαμε τα χειρότερα. Όμως και οι μέλισσες βοήθησαν σ’ αυτό και εξαφάνισαν κάθε ίχνος σιροπιού που έτρεξε στα πλαίσια ή εκτός κυψέλης. Μια παρατήρηση που έχω πάνω σ’ αυτό: Μήπως η ταυτόχρονη τροφοδότηση όλων των κυψελών ενός μελισσοκομείου, αποθαρρύνει το ενδεχόμενο της λεηλασίας?

Τέλος, μιας και σταδιακά οι μέρες θα γίνονται όλο και πιο ζεστές καθώς προχωράμε προς την καρδιά του καλοκαιριού, εφαρμόσαμε πάνω από τις κυψέλες ένα ηλιοπροστατευτικό δίχτυ σκίασης 30%, σε δύο στρώσεις. Και σε μια περιοχή μάλιστα υπάρχει 4πλή στρώση. Οπότε το ποσοστό σκίασης είναι το λιγότερο 45% και έχει δράση από τις 11:30 τουλάχιστον το πρωί.


Αργότερα θα κάνω κάποια μέτρηση για την θερμοκρασία που επικρατεί από κάτω κατά τη διάρκεια μιας πολύ ζεστής μέρας.

Μερικές οδηγίες για την καλύτερη κατανόηση των φωτογραφιών & των κειμένων της επιθεώρησης.
1. Οι κυψέλες έχουν Ανατολικό προσανατολισμό – οι είσοδοι είναι στραμμένες προς την Ανατολή.
2. Η αρίθμηση των πλαισίων αναφέρεται στην τελική τους θέση στην κυψέλη μετά το πέρας της επιθεώρησης.
3. Η σειρά αρίθμησης ξεκινά από το κάτω/νοτιότερο πλαίσιο (1) προς το επάνω/βοριότερο (10).
4. Στις φωτογραφίες των πλαισίων, η αριστερή απεικονίζει τη νότια πλευρά και η δεξιά τη βορεινή.
5. Πλαίσια νέα με την ένδειξη «0.8» είναι με φύλλο κηρήθρας.
6. Πλαίσια νέα χωρίς ένδειξη είναι απλώς συρματωμένα.
7. Η αρίθμηση των κυψελών ξεκινά από αριστερά (νοτιότερη) προς τα δεξιά (βορειότερη).

7 σχόλια:

GRAINBOW είπε...

Μπραβο ρε φιλε! Εισαι πολυ μερακλης και νοικοκυρης! Ευγε! Παραστατικοτατος!

PanKok είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ! Να 'σαι καλά!

pispirigos21 είπε...

Pankok δωσε μεγαλη προσοχη στα τελαρα σου.Δεν τα βλεπω και τοσο σοι τεντωμενα τα συρματα σου.Αυτο θα σου σπασει τα κερια αργοτερα στον μελιτοεξαγωγεα που τα κερια θα ειναι βαρια απο τα μελια,και θα σου πανε χαμενα.Την εχω πατησει παλιοτερα.

PanKok είπε...

Βαγγέλη, δυστυχώς είναι τα αρχικά πλαίσια που παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα. Αυτά που προσθέτω τώρα είναι "κιθάρες"! Και είναι κρίμα γιατί μερικά έχουν και νέα κεριά πάνω τους. Έτσι κι αλλιώς όμως είναι προς απόσυρση, απλά περιμένω τις κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσω.

pispirigos21 είπε...

Κρατα τα τελαρα με τα φρεσκα κερια μονο για τους γονοθαλαμους τοτε.Αλλα σημαδεψετα για να εισαι σιγουρος οτι δεν θα ανεβουν στους μελιτοθαλαμους κατα την διαρκεια διαφορων χειρισμων που θα χρειαστει να κανεις.Μην τα αντικαταστησεις αυτα γιατι για γονοφωλια ειναι καλα.

PanKok είπε...

Σ'ευχαριστώ, Βαγγέλη για τη συμβουλή. Έχεις δίκιο, κάπως έτσι το σκεφτόμουνα.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Μπράβο Παναγιώτη πολύ καλή και νοικοκυρεμένη δουλεία.