"Μακρύ Σαββατοκύριακο" το προηγούμενο και δυστυχώς απιστία στα μελισσάκια λόγω των ολιγοήμερων διακοπών. Παρόλα αυτά, η 3η επιθεώρηση έγινε κανονικά από τον πατέρα μου. Κάποιες εργασίες έπρεπε να γίνουν οπωσδήποτε. Εκτός από την τροφοδότηση, έπρεπε να αφαιρεθούν τα συρματωμένα πλαίσια καθώς και εκείνα που δεν είχαν ξεκινήσει το χτίσιμο από τη στιγμή που υπήρχαν άλλα μισοτελειωμένα μέσα.
Έτσι, χθες προχωρήσαμε στην 4η επιθεώρηση.
Ξεκινήσαμε από την Κ1. Με το άνοιγμα φάνηκε αμέσως ότι βρίσκεται σε καλή πορεία. Ο πληθυσμός ανάμεσα στα πλαίσια αρκετός, το χτίσιμο προχώρησε (με μικρότερο ρυθμό όμως) και η αποθήκευση τροφών και γύρης εκτείνονταν σε όλα τα πλαίσια. Περίπου τα ίδια και με το γόνο που έλειπε μόνο από τα ακριανά πλαίσια.
Στη συνέχεια, στην Κ2 τα πράματα είχαν μια ανάλογη πορεία. Τα μαύρα σωματίδια έχουν περιοριστεί σημαντικά. Ακόμη δεν έχω καταλήξει από τι προέρχονται αλλά απ’ ότι δείχνει δεν πρέπει να πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. Στο πλαίσιο Κ2_3 ολοκλήρωσαν σχεδόν την μια πλευρά και βάλανε κιόλας λίγα μέλια ψηλά (μισογεμάτα κελιά). Το τοποθέτησα με την ανάποδη για να τις σπρώξω να το χτίσουν και από την άλλη.
Μετά, στην Κ3, τα πράγματα είναι λίγο πιο συγκρατημένα. Ο πληθυσμός δεν είχε αυξηθεί (τουλάχιστον όχι όσο στα άλλα). Το χτίσιμο επίσης δεν «έτρεξε» σε αυτές τις 15 μέρες. Πάντως γόνοι υπάρχουν αρκετοί στα πλαίσια. Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεπεταχτεί κι αυτό.
Στην Κ4, η εξέλιξη ήταν περίπου η ίδια με της Κ2. Το ίδιο και για την Κ5.
Το απογευματάκι έγινε και η τροφοδότηση με 1,5 λίτρο σιρόπι 1:1 στην κάθε μια.
Γενικά, αν θέλουμε να τα ταξινομήσουμε με βάση τη δυναμικότητα τους, θα έλεγα ότι πιο δυνατή είναι η Κ1, μετά η Κ2 με την Κ4, έπειτα η Κ5 και τέλος η Κ3.
Θέλοντας να ταλαιπωρήσω όσο το δυνατόν λιγότερο τα μελίσσια, δεν τράβηξα φωτογραφίες. Έτσι, η διαδικασία της επιθεώρησης δεν κράτησε περισσότερο από 35 λεπτά. (Η κάθε κυψέλη έμεινε ανοικτή για περίπου 5 με 6 λεπτά).
Δύο πράγματα μόνο φωτογράφησα που μου έκαναν εντύπωση.
Το ένα είναι η μεταφορά μιας ζωντανής μέλισσας που περπατούσε μπροστά από τις κυψέλες, μακριά από αυτές από μια άλλη μέλισσα.
Επιβλητικά, ήρθε από πάνω της, έκανε μερικές κινήσεις σφίγγοντας τα πόδια της από το λαιμό της και φτερουγίζοντας δυνατά τη σήκωσε και πέταξαν μακριά.
Το άλλο ήταν από ένα πλαίσιο της Κ4 όπου ανάμεσα στο γόνο υπήρχαν μερικά κελιά με ανοικτές ακόμη νύμφες. Δεν μπορώ να υπολογίσω ποιας ηλικίας.
Από περιέργεια, πήρα ένα πολύ λεπτό ξυλαράκι έβγαλα έξω (λίγο άτσαλα) μια από αυτές (τμήμα της, πάνω αριστερά). Δυστυχώς όμως δεν κατάφερα να την βγάλω ολόκληρη. Πολύ περίεργο. Δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Ηταν την ωρα που σφραγιζαν και τα τελευταια κελια του πλαισιου.Οι νυμφες πρεπει να ηταν λιγο "μεστες".Το τελευταιο σταδιο ανοικτου γονου δηλαδη.
Το αλλο για το κουβαλημα δεν το εχω ξαναακουσει! Τι να ειναι αραγε?
Πράγματι. Ήδη σε ένα-δύο έχουν ξεκινήσει το κλείσιμο.
Αυτές οι στιγμές που είναι στο "τσακ" είναι φοβερές. Μια αντίστοιχη περίπτωση ήταν όταν είχαμε πετύχει μια μέλισσα να ανοίγει το κελί της και να βγαίνει.
Για το κουβάλημα, μάλλον πρόκειται για ετοιμοθάνατη μέλισσα που μεταφέρεται μακρυά από την κυψέλη.
Δημοσίευση σχολίου