Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Κυψέλη Νο 5 (2η επιθεώρηση)

Και πάμε και την τελευταία κυψέλη, την Νο 5. Εδώ έγιναν κάποιες επιπλέον ανακατατάξεις και προσθήκες αφού την προηγούμενη εβδομάδα πλαισιώσαμε τα 5 αρχικά πλαίσια με 2 νέα με φύλλα κηρήθρας και τα τραβήξαμε στην νότια (κάτω) πλευρά της κυψέλης.


Πρόσθεσα σαν πρώτο (Κ5_1) ένα κενό συρματωμένο πλαίσιο.
Για δεύτερο (Κ5_2), τράβηξα το δεύτερο μέχρι χθες πλαίσιο που έχει αρκετά μέλια και γύρες. Όμως δεν μου αρέσει καθόλου η κατάστασή του (πολύ μαύρο) και είναι ένα ακόμη πλαίσιο που προορίζεται για απόσυρση. (Μάλλον θα αρχίσω να στοκάρω και κεράκι σιγά-σιγά.)


Στο τρίτο (Κ5_3), που ήρθε από την πρώτη θέση, είναι το φύλλο της κηρήθρας. Έχει γίνει ήδη ένα δειλό ξεκίνημα και κυρίως στη β’ πλευρά όπου «έβλεπε» απέναντι τα μέλια και τις γύρες.


Στο τέταρτο (Κ5_4), έχουμε αρχή της γονοφωλιάς με ασφράγιστο και σφραγισμένο γόνο καθώς και λίγα μέλια.


Αυτή τη φορά δεν τη γλύτωσε… ο φακός την συνέλαβε!


Στο πέμπτο (Κ5_5) πλήρες πλαίσιο με γόνους, μέλια και γύρες.


Το έκτο (Κ5_6) προστέθηκε ένα επιπλέον νέο πλαίσιο με φύλλο κηρήθρας.
Στο έβδομο (Κ5_7) μέλια και πολλές γύρες όμως από χτίσιμο είναι μισοτελειωμένο.


Στο όγδοο (Κ5_8) είναι το φύλλο κηρήθρας που είχαμε βάλει τελευταίο (έβδομο) και δεν το έχουν ξεκινήσει ακόμη.


Στο ένατο (Κ5_9) ήρθε το πλαίσιο από την έκτη θέση και έχει λίγη γύρη και μερικό μέλι. Τι μέλι δηλαδή, που νομίζω ότι εκεί αποθηκεύουν απευθείας το σιρόπι που τους είχαμε ρίξει.


Το δέκατο (Κ5_10) είναι ένα κενό συρματωμένο πλαίσιο που προσθέσαμε.
Έτσι ήταν η κυψέλη Νο 5 λίγο πριν επανατοποθετηθεί ο τροφοδότης και κλείσουμε ξανά το καπάκι:

5 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Παναγιώτη μην βιάζεσαι.Ξέρω και θυμάμαι πώς ήμουν και εγώ όταν πρωτοξεκίνησα.Το μελισσάκι αυτό δεν πρέπει να έχει 10 τελάρα μέσα.Το πολύ να έχει 7.Να προσέχεις να μήν βάζεις πολλά τελάρα για χτίσιμο γιατί αν έχει πολλά δεν τα χτίζουν σωστά πρώτον και δεύτερον στρεσάρεται όλη η κυψέλη.Και κάτι άλλο που διάβασα είναι οτι η είσοδος των μελισσιών σου βλέπειτην Ανατολή.Προσπάθησε να τις αλλάξεις και να κοιτάνε ΝΔ.

PanKok είπε...

Έχεις δίκιο. Για 7 το πήγαινα αλλά τελευταία στιγμή πρόσθεσα ακόμη ένα φύλλο κηρήθρας (Κ5_6). Ουσιαστικά είναι 8άρι αφού το πρώτο και το τελευταίο είναι απλώς συρματωμένα. (τα προσθέτω για να διατηρώ τις αποστάσεις). Σκοπεύω να διατηρήσω αυτή την αναλογία μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και τα 8 στη δομή της κυψέλης και γεμίσουν βέβαια με τον ανάλογο πληθυσμό.

Σχετικά με τον προσανατολισμό, βάσει της θεωρίας και πάλι, έλεγε να έχουν ανατολικό ώστε οι πρώτες ακτίνες του ήλιου να πέφτουν κατευθείαν στην είσοδο. Είναι λάθος αυτό?
(Ο πιο συχνός και - συνήθως - δυνατός αέρας της περιοχής είναι ο Μαΐστρος (ΒΔ). Δεν ξέρω πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τον προσανατολισμό...)

GRAINBOW είπε...

Τουλαχιστον γυρνα τα να κοιτανε το νοτια.Ο Μαρκος εχει δικιο για τη θεση και τα πλαισια.Απο τα δικα μου οσα κοιτουν νοτιοδυτικα παντα ειναι τα δυνατοτερα,μετα του νοτια,και τα νοτιοανατολικα ειναι πιο αδυναμα!
Τα παραπανισια πλαισια κουραζουν το μελισσι.

PanKok είπε...

Μπήκα σε σκέψη τώρα...
Για τα πλαίσια το είχα πάρει απόφαση και το Σ/Κ θα έβγαιναν τα άδεια συρματωμένα και όσα είχαν φύλλο κηρήθρας και δεν τα έπιασαν καθόλου.
Όμως για τον προανατολισμό, τι κάνουμε τώρα???

GRAINBOW είπε...

Τι θα εκανα εγω-
Μετακινησε τα 15-20 ποντους καθε μερα ολα μαζι(σαν να ειναι αλυσιδα) και δινε την αναλογη κλιση προς το νοτια καθε μερα,μεχρι να καταφερεις να τα μετατοπισεις ολα.Το καλο ειναι με το βαψιμο αυτο οτι εχεις αποσοβησει την παραπλανηση.Και ειναι ευκολο επειδη τα εχεις στο τσιμεντο και ειναι επιπεδα.Η αλλιως φορτωσε τα πηγαινε τα σε αλλη περιοχη 1 εβδομαδα και μετα τα ξαναφερνεις.