Ένα βιβλίο μελισσοκομίας που το όνομά του μοιάζει με του blog!
Η συγγραφέας, μαζί με το σύζυγο της - μελισσοκόμοι στη Γερμανία, καταγράφει με τη μορφή ημερολογίου τις ενέργειες που ασκούν στην μελισσοκομική πρακτική. Στοιχεία της θεωρίας παρουσιάζονται ανάμεσα στους χειρισμούς «δένοντας» έτσι θεωρία & πράξη.
Γενικά, με τους μη Έλληνες συγγραφείς (για την ακρίβεια συγγραφείς που δεν έχουν βασικό άξονα των κειμένων τους την μελισσοκομία στην Ελλάδα) είμαι λίγο επιφυλακτικός. Όταν μάλιστα στον κορμό τους στρέφονται γύρω από τον χρόνο όπως γίνεται σ’ αυτό το βιβλίο, τότε η χρονική τοποθέτηση κάποιων ενεργειών ίσως είναι παρακινδυνευμένη. Τα φυτά και οι αναμενόμενες ανθοφορίες επίσης αποτελούν ένα σημαντικό σημείο διαφοράς.
Δεν θέλω να αδικήσω το βιβλίο. Σε κάθε περίπτωση περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία που εκτός από «εγκυκλοπαιδικές» γνώσεις προσφέρουν και μια σφαιρική αντίληψη γύρω από τη μελισσοκομία όπως αυτή διενεργείται σε άλλες χώρες. Μάλιστα και η ίδια η συγγραφέας από τη σελ. 188 και μετά αναφέρεται στις προσωπικές της σημειώσεις που απεκόμισε από τα ταξίδια της σε όλη τη δυτική Ευρώπη.
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ
Lieselotte Gettert
Έτος Έκδοσης...: 1998
Αριθμός σελίδων...: 201
Κωδικός ISBN...: 960-7370-54-6
Τιμή...: €18,00
Κεφάλαια
1. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
3. ΜΑΡΤΙΟΣ
4. ΑΠΡΙΛΙΟΣ
5. ΜΑΪΟΣ
6. ΙΟΥΝΙΟΣ
7. ΙΟΥΛΙΟΣ
8. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
9. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
10. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
11. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
12. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Πιστεύω ότι είναι ακριβώς όπως τα λες.
Ακόμη και εδώ στην Ελλάδα από άκρη σε άκρη οι ημερομηνίες διαφέρουν.
Πολλοί έλληνες συγγραφείς το αναφέρουν αυτό ώστε οι μελισσοκόμοι να προσαρμοστούν ανάλογα με την περιοχή τους.
Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να προσαρμόσουμε τα γραφόμενα του βιβλίου με την περιοχή μας.
Πράγμα δύσκολο για νέους μελισσοκόμους όπως είμαι και εγω άλλωστε.
(Άντε τώρα να τα ξεμπερδέψεις όλα αυτά.)
Εκεί Δημοσθένη παίζει ρόλο ο συγγραφέας. Αν για μια ενέργεια που περιγράφει, αναφέρει πέρα από το σκοπό & το χρόνο και τις συνθήκες τις οποίες έλαβε υπόψη του ή επηρεάζουν την ενέργεια αυτή, τότε γίνεται πιο εύκολα η προσαρμογή της στα τοπικά δεδομένα.
Κάθε βιβλιογραφία προσφέρει ένα λιθαράκι στο μεγάλο κάστρο που λέγεται μέλισσα. Ο κάθε συγγραφέας προσφέρει γνώσεις από το δικιά του σκοπιά, που τις περισσότερες φορές έχουν βγεί από κάποια έρευνα που έκανε. Δέν υπάρχουν καλά ή κακά βιβλία όλα μας προσφέρουν γνώσεις. Οι γνώσεις αυτές πρέπει να αξιολογούνται και να ταξινομούνται σωστά από τον κάθε αναγνώστη, και να εφαρμόζονται οπότε το απαιτεί η καθε περίπτωση.
johny_bee.
Δημοσίευση σχολίου