Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Τα του μελιού...

Το δεύτερο βιβλίο από τη «σειρά Μπίκου» πραγματεύεται το κύριο προϊόν της κυψέλης, το μέλι.


Και σ’ αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας «πατάει» στο ίδιο (επιτυχημένο, κατά τη γνώμη μου) μοτίβο που ακολούθησε για τη γύρη. Η Νεκταρία 11838 (εργάτρια) αναθέτει στον Αμβρόσιο 86 (κηφήνας) να ενημερώσει τον καταναλωτή (αναγνώστης) για το μέλι.
Ξεκινώντας με τις 4 πράξεις (όπως τις ονομάζει), δηλαδή συλλογή - επεξεργασία - εξαγωγή και συσκευασία, δίνει μια εκτενή περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθείται μέχρι το μέλι να φθάσει στο βάζο μας. Από κει και πέρα, αναλαμβάνει μια σταγόνα μέλι - αφού ο Αμβρόσιος κυνήγησε μια Μελίνα (βασίλισσα)!!! - και γίνεται μια (αυτό-)παρουσίαση στα συστατικά του, στα οφέλη που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό και γενικά στην πολυτιμότητα του μελιού. Ακόμη: δοσολογίες, συνταγές, μαντζούνια, νομοθεσία αλλά και ιστορικά στοιχεία, όλα αναφορικά με το μέλι. Με λίγα λόγια, όλα για το μέλι!

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΙΚΟΣ

Έτος Έκδοσης...: 1991
Αριθμός σελίδων...: 263
Κωδικός ISBN...: 960-....-..
Τιμή...: €16,93

Κεφάλαια
1. ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ
2. ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
3. ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ «ΥΓΡΟ ΠΕΤΡΑΔΙ»
4. ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ;
5. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
6. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

2 σχόλια:

beelovers είπε...

χωρις να θέλω να υπονοήσω τίποτα νομίζω ότι κάνεις διαφήμηση στον κ. Μπίκο

PanKok είπε...

Βασίλη, δεν γνωρίζω προσωπικά τον κ. Μπίκο αλλά από την «σειρά» του είναι τα πρώτα που έχω διαβάσει και τα έχω ξεχωρίσει για δύο κύριους λόγους. Πρώτον, είναι αναμφισβήτητα καινοτόμα ως προς την αφήγησή τους με τη χρήση των ιδιότυπων χαρακτήρων του. Και δεύτερον, πραγματεύεται αποκλειστικά και ολοκληρωτικά σε κάθε ένα από αυτά κάποιο προϊόν της κυψέλης.
Κατά την γνώμη μου πάντα, και σε σχέση με ότι έχω διαβάσει μέχρις στιγμής, έχει ένα ύφος γραφής που εξιτάρει τους αναγνώστες. (Δεν είναι βέβαια Νικολαΐδης, αλλά αυτό πάλι είναι προσωπική εκτίμηση).
Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει αντίθετη άποψη, το πεδίο είναι ελεύθερο για ν’ αναρτηθεί.

ΥΓ: Έστω και ακούσια, γίνεται…