Οι θερμοκρασίες αυτή την εποχή κυμαίνονται στην περιοχή από 15 έως 23 °C. Ιδανικές για την εφαρμογή θεραπείας για το βαρρόα και κυρίως με θυμόλη που χρειάζεται μεγαλύτερα διαστήματα για να είναι αποτελεσματική.
Λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας που υπάρχει για καθημερινή τροφοδότηση σιροπιού με θυμόλη, είπαμε για φέτος να επιλέξουμε ένα έτοιμο σκεύασμα. Έτσι καταλήξαμε στο ApiGuard.
Η πρώτη εφαρμογή έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και η δεύτερη(τελευταία) θα γίνει το επόμενο Σ/Κ. Ίσως χρειαστεί να γίνει και μια-δυό μέρες νωρίτερα μιας και η εξάτμιση του gel ήταν περισσότερο του μισού στο διάστημα μίας εβδομάδας.
Εκείνο όμως που με ανησύχησε και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αλλά και αυτό ήταν η παρουσία μερικών μελισσών (περίπου 5) οι οποίες απομακρυνόντουσαν από τις κυψέλες περπατώντας και είχαν σοβαρές βλάβες στα φτερά τους .
Στο βιβλίο «σύγχρονη μελισσοκομία» (σελ. 107) αναφέρεται σαν “Ο ιός που παραμορφώνει φτερά” ή “Deformed Wing Virus (DWV)”. Δεν ξέρω αν πρόκειται για το ίδιο πράμα αλλά μιας και δεν γνωρίζω παρόμοια περίπτωση εμφάνισης αντίστοιχων συμπτωμάτων , θεωρώ ότι είναι αυτό.
Σύμφωνα με το βιβλίο, η εμφάνισή του σχετίζεται με την έξαρση του βαρρόα στις κυψέλες. Ίσως τα επίπεδα του βαρρόα να είναι αρκετά υψηλά και ελπίζω με την θεραπεία να μειωθούν σημαντικά. Πάντως το γεγονός ότι οι κυψέλες είναι τοποθετημένες σε μια ανοικτή επίπεδη επιφάνεια (ταράτσα) μου έδωσε τη δυνατότητα εντοπισμού αυτού του φαινομένου μιας και μέσα στις κυψέλες δεν υπάρχουν αντίστοιχα τέτοια κρούσματα (ή τουλάχιστον δεν μπόρεσα να τα δω εγώ).
Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η αντιμετώπιση της βαρροάτωσης θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ApiGuard.
Ίσως με κρυσταλλική θυμόλη σε διάλυμα ή μέσα στο ζαχαροζύμαρο (ειδικά αν στα μέσα Νοεμβρίου υπάρχει μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας) ή ίσως με κάποιο άλλο σκεύασμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
14 σχόλια:
Η μέλισσα ή οι μέλισσες με χαλασμένα φτερά είναι από το άκαρι.Το κακό είναι η παροιμία που λέει"ενός κακού μοίρια έπονται"και στην περίπτωση του βαρρόα ισχύει.Πρόσεξε το Πάνο και κάνε θεραπεία σε όλα τα μελίσσια σου άσχετα αν βλέπεις ή όχι βαρρόα.
Όπως αναφερει και ο κ. Μαρκος οι μελισσες με δυσμορφιες στο σωμα τους και κυριως χωρις φτερα ή με κομμενα εχουν παρασιτιστει στο σταδιο της νυμφης απο το ακαρι. Αυτος ειναι κ ο βασικος λογος που τα μελισσια μας καταβαλλονται σιγα σιγα αφου ο νεος πληθυσμος βγαινει αχρηστος... Παντως κατα τη γνωμη μου θα πρεπει να κανεις εναν υπολογισμο του ποσοστου προσβολης απο το βαρροα και στη συνεχεια να προχωρησεις με τη θεραπεια που θα ταιριαζει. Μην περιμενεις να δεις ποσο προβλημα υπαρχει μονο και μονο απο τα ακαρεα που φαινονται στις επιθεωρησεις... Απο γονο πως ειναι τα μελισσια σου?
Άσχετα με την εμφάνιση αυτού του συμπτώματος, η θεραπεία για το βαρρόα ήταν ήδη προγραμματισμένη και έχει ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες περίπου. Σε καμιά 20αριά μέρες που θα ολοκληρωθεί, θα προχωρήσω με το επόμενο βήμα. Από γόνους, δόξα τω Θεό, είμαστε εντάξει και μόνο το Νο 4 δείχνει μια... "υπογεννητικότητα".
Πάνο , είσαι σίγουρος για την περίοδο που διάλεξες να κάνεις την θεραπεία σου; Σαφώς και τα κομμένα φτερά αφείλονται στη βαρόα , αλλά όπως διαβάζω έχεις και αρκετούς γόνους . Η βαρόα είναι μέσα στον γόνο και κανένα σκεύασμα δεν την πιάνει. Για να έχεις καλά αποτελέσματα η θεραπεία πρέπει να γίνετε όταν το μελίσσι δεν έχει γόνο ή έχει το δυνατό λιγότερο . Ισως τα μέσα του Γεννάρη εκεί στις Αλκυονίδες είναι η καλύτερες μέρες . Πρόσεξέ το επειδή τσάμπα θα ξοδευτείς και το χειρότερο , άλλα θα περιμένεις και άλλα θα έρθουν!
Γιάννη, δεν είμαι σίγουρος γιατί (σαν αρχάριος) είναι η πρώτη φορά που το κάνω. Το ApiGuard που επέλεξα, συνιστάτε να γίνεται αυτή την εποχή, μετά τον τρύγο. Υπάρχει και μια σχετική
έρευνα για την αποτελεσματικότητα του. Βέβαια, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας ακολούθησε 2η φάση με πιο δραστικά χημικά, τα οποία εγώ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω. Θα ψαχτώ για πιο «αγνές» λύσεις. Θα δούμε πρώτα τι θα προκύψει από αυτή και βλέπουμε…
Όπως καταλαβαίνεις, προσπαθώ να μάθω και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο υπάρχει πάντα και ένα κόστος. Γι’ αυτό και οι συμβουλές από έμπειρους μελισσοκόμους είναι ανεκτίμητες. Σ’ ευχαριστώ!
Pankok ευχαριστω για τις ευχες,και για τις ευστοχες ενημερωσεις που μας κανεις σε ολα τα θεματα.Ευχαριστω....foriw Mouratidis.
exo dokimasi dio fores to ApiGuard.
To apotelesma miden , h diki mou ektimisi ine oti den kani sxedon tipote.
Ίσως να είναι κι έτσι, Σπύρο. Μεγάλο ρόλο πάντως παίζει η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της εφαρμογής. Αλλά και τα αποτελέσματά του δεν είναι άμεσα αφού δεν θανατώνει το ακάρι αλλά του προκαλεί ένα είδος στείρωσης με αποτέλεσμα να διακόπτει τον αναπαραγωγικό του κύκλο.
Δεν ξέρω… Θα δείξει…
opos exo proanaferi ime enthermos ipostirixtis toy ikologikoy.
Prospatho na mhn xrisimopio ximika skevasmata panta se sinenoisi me ton geopono kai ktiniatro toy sineterismoy . Otan paroysiastike to ApiGuard to dokimasa amesos kai stin thermokrasia poy ixe stis odigies gia na gino pio safis otan leo den ekane tipota to enoo kai to apotelesma itan na miothi o plithismos ton melision poy to ixa xorigisi.
Sta xronia poy asxoloyme me ta melisia exo kani kapies paratirisis , h katalili stigmi gia katapolemisi varoa ine otan exi ksegoniasi entelos (noemvrio-dekebrios).Ena kalo psekasma me ksidi skliro se olon ton plithismo me diafora 2 bdomades exo to epithimito apotelesma kai se ena rantima meta me axni zaxari (dixos amilo) kai olo to xrono ime isixos.
Καλησπέρα…
Για αρχή να σε βεβαιώσω ότι “Ο ιός που παραμορφώνει φτερά” και το “Deformed Wing Virus (DWV)” είναι το ίδιο πράμα. Ένας ιός που “μεταφέρεται” με τη βαρρόα. Πρόσεξε τις νέες μέλισσες που βγαίνουν – εκκολάπτονται από το σφραγισμένο γόνο … εάν υπάρχουν πολλές με “τσουρουφλισμένα” φτερά τότε η προσβολή των μελισσιών σου από βαρρόα είναι σε υψηλό επίπεδο. Όπως και να έχει το θέμα αφού έχεις τελειώσει με τους τρύγους σου καλά έκανες και προχώρησες με τη αντιμετώπιση της βαρρόα, ενέργεια που πρέπει να επαναλάβεις αργότερα στα μελίσσια σου όταν έχουν περιορίσει στο ελάχιστο το γόνο (με τις πρώτες καλές θερμοκρασίες).
@ sp-kor :
Σ’ ευχαριστώ Σπύρο για την επισήμανση και τον εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης. Θα τον έχω υπόψη μου και ίσως το δοκιμάσω.
@ lingistis :
Ναι, το ίδιο είναι απλά στα Αγγλικά. Περιμένω να δω τι θα γίνει και θα αποφασίσω αναλόγως πως θα συνεχίσω. Σ’ ευχαριστώ.
για χαρά. Τα καλά τα δικά μου... λοιπον ο ιός προσβάλει μελίσσια που έχουν ηδη προβληθει απο βαρρόα και ειναι αυτός που λες. Οταν εχεις τετοιο συμπτωμα σημαίνει οτι εχει προχωρήσει πολυ. Καλα έκανες κι εβαλες θυμόλη τώρα, ειναι σωστή εποχή απο θερμοκρασίες .
Και σε εμενα παλια ειχε δουλεψει πολύ καλα.
δοκιμασε και το κολπο με την αχνη
Είχες και συ παρόμοια φαινόμενα, έτσι Κώστα? Για να δούμε τι θα κάνει και η θυμόλη...
Πάντως ετοιμάζω τώρα κινητούς πάτους με σίτα για να "παίξει" άχνη στη συνέχεια αν χρειαστεί.
exo ki ego provlima nai...i axni pantos eixe plaka. doulepse
Δημοσίευση σχολίου