Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Τεστ Αλλεργίας

Μιας και στο ξεκίνημα λοιπόν, είπα να ακούσω τις παροτρύνσεις για αλλεργικό έλεγχο πριν χωθώ για τα καλά στο «άθλημα». Και απ’ ότι μου έλεγαν, δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκίνησαν τη μελισσοκομική τους δράση, πήραν κυψέλες & εξοπλισμό και ύστερα από ένα τσίμπημα μέλισσας αναγκάστηκαν (?!?) να τα παρατήσουν.

Η διαδικασία του τεστ ήταν διαφορετική από αυτή που είχα στο μυαλό μου και που περίμενα. Τα κλασσικά δερματικά τεστ (αυτά που αφήνουν μια μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου προς εξέταση π.χ. δηλητήριο μέλισσας και μετά κάνουν μια μικρή αμυχή ώστε να δουν αν υπάρχει αντίδραση ή όχι), έχουν αντικατασταθεί από τα σύγχρονα RAST tests. Αυτά είναι πιο ασφαλή τόσο για τον εξεταζόμενο όσο και προς τα αποτελέσματά τους. Μετά από μιά αιμοληψία, γίνεται μέτρηση των ειδικών ανοσοσφαιρινών E (specific IgE) και ανάλογα με την συγκέντρωσή τους αξιολογούνται σε τάξεις ώστε να διαπιστωθεί η σχετική ευαισθησία.

Οι τάξεις έχουν ως εξής:
Class 0 - <0.35 (Μη σημαντική)
Class 1 - 0.35-0.70 (Χαμηλή)
Class 2 - 0.71-3.50 (Μέτρια)
Class 3 - 3.51-17.5 (Υψηλή)
Class 4 - >17.5 (Πολύ Υψηλή)
Από την τάξη 2 και πάνω θεωρείται Θετικό.

Τα πέντε αλλεργιογόνα που ελέγχθηκα ήταν:
Ι1 : Apis mellifera (Honey bee) / Δηλητήριο μέλισσας
Ι2 : Dolichovespula maculata / Σφήκα
Ι3 : Vespula spp. (Yellow jacket) / Δηλητήριο σφήκας (κοινής)
Ι4 : Polistes spp. (paper wasp, venom) / Δηλητήριο σφήκας
Ι5 : Dolichovespula arenaria (Yellow hornet) / Δηλητήριο σφήκας


Η συγκέντρωση σε όλα ήταν <0.35 Ru/ml (δλδ. Class 0) εκτός από το I2 (σφήκα) πού ήταν 0.36 Ru/ml (δλδ. Class 1). Αυτό, και σε συνδυασμό με την υψηλή ολική ανοσοσφαιρίνη E (περίπου 6 φορές τη μέγιστη φυσ/κή τιμή), έδειξε ότι υπάρχει μια ευαισθησία στη σφήκα. Όχι όμως στη μέλισσα. Αλλά σε ένα μελισσοκομείο δεν μπορείς να αποκλείσεις τσίμπημα από οποιαδήποτε…

Τελικώς, το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι δεν υπάρχει αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας, χωρίς αυτό να αποκλείει οποιαδήποτε αντίδραση του οργανισμού σε ενδεχόμενο τσίμπημα. Άρα, πρακτικά, αυτό που «κέρδισα» από το τεστ ήταν ότι σε περίπτωση που έβγαινε θετικό, θα έπρεπε να σταματήσω εδώ & τώρα.

Και αφού αυτό δεν συνέβη (ευτυχώς!!!), προχωράμε κανονικά…

5 σχόλια:

chaniabee είπε...

όπα ρε φίλε !!μην λες τέτοια και απελπίσεις κάποιον που θα σε διαβάσει. εγώ είχα βαθμό αλλεργίας 18 και κάτι , με μια θεραπεία που κρατείσαι 8 μήνες όλα είναι καλά!!! η επιστήμη κέρδισε για άλλη μια φορά!!!

PanKok είπε...

Προφανώς και δεν το έγραψα για να απελπίσω κάποιον που θα το διαβάσει, αλλά μάλλον ενημερωτικά σχετικά με την προσωπική μου εμπειρία. Υπάρχουν λύσεις αν υπάρχει θέληση. Παντελή, πιστεύω ότι και η δική σου θα ήταν αρκετά χρήσιμη μιας και είχε διαφορετική εξέλιξη. Αν την «ανεβάσεις» κάποια στιγμή, πες μου να την κάνω link εδώ. Αλήθεια, τι εννοείς 18?

BeeHappy είπε...

Κάπου στο ιστολόγιό μου έχω γράψει σχετικά με τις αλλεργίες και τους τρόπους προφύλαξης & αντιμετώπισης.
Η πρώτη είναι εδώ http://greekbeekeeper.blogspot.com/2006/07/blog-post.html
και η δεύτερη εδώ
http://greekbeekeeper.blogspot.com/2007/03/blog-post.html
Μην σε τρομάζει το θέμα αλλεργία αλλά μην κάνεις το λάθος να το υποτιμήσεις.

PanKok είπε...

Δεν σου κρύβω Σπύρο ότι, το ποστ σου με θέμα «Κεντρίσματα και Αλλεργία» το είχα διαβάσει πριν το καλοκαίρι και ήταν ένα από τα πολλά που με έβαλαν στην διαδικασία των τεστ. Και αυτό που τόσο συνοπτικά εξέφρασα είναι ακριβώς εκείνο που αφηγείσαι μέσα στην προσωπική σου εμπειρία. Ότι η αλλεργία είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας και να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των τεστ. Από κει και πέρα τα μέτρα «παθητικής & ενεργητικής ασφάλειας» (αν μπορώ να χρησιμοποιήσω την έκφραση) είναι κάτι που ο καθένας θα πρέπει πάρει και να γνωρίζει από πριν.
Θα κρατήσω όμως μια επιφύλαξη σχετικά με την αδρεναλίνη («Αδρεναλίνη») και τη χορήγησή της. Και ο λόγος είναι ότι δεν πρόκειται για ένα απλό φάρμακο αλλά για μια δραστικότατη «βόμβα» που σώζει ζωές, όταν γίνεται όμως τι στιγμή που πρέπει. Για το πότε είναι αυτή η στιγμή χρειάζεται ενημέρωση-εμπειρία-ιατρική συμβουλή. Διαφορετικά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι και ακριβώς αντίθετα από τα αναμενόμενα.

Stavros είπε...

Γεια σας,
Ηθελα να ρωτησω αν ξερει καποιος που μπορω να κανω ενα τεστ αλλεργιας για μελισσες. Γινεται σε νοσοκομειο, μεσω `ΙΚΑ ή πρεπει να παω σε ιδιωτικο γιατρο.