Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Εξοπλισμός

Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, άρχισα σιγά-σιγά να προμηθεύομαι κάποιο βασικό μελισσοκομικό εξοπλισμό. Ξεκίνησα με τη μελισσοκομική μάσκα μιας και ήδη είχαν αρχίσει στο ΙΓΕ οι επισκέψεις στο μελισσοκομείο. Από τις επιλογές που είχα ήταν η πιο πρακτική, άνετη & βολική. Με ελεύθερη περιμετρική όραση και σταθερή αφού κατεβαίνει χαμηλά στο στέρνο και με λάστιχο κρατάει κάτω από τις μασχάλες. Τουλάχιστον στις 3-4 φορές που την χρησιμοποίησα, δεν μετάνιωσα για αυτή την επιλογή.

Εξοπλισμός

Ακολούθησε η αγορά του ξέστρου. Κλασσικό στο σχήμα, αρκετά μακρύ (αν και πιστεύω ότι θα ήθελε άλλα 10 με 15 mm!) και αρκετά ελαφρύ (τουλάχιστον σε σχέση με αυτό της σχολής).
Ακόμα, μια λαβή για το πιάσιμο των πλαισίων και έναν «κατσαρωτή» σύρματος.
Για καπνιστήρι, αν και υπήρχε μια σχετική ποικιλία, δεν βρήκα κάτι που να μου κινήσει το ενδιαφέρον. Γι’ αυτό μάλλον θα ακολουθήσει μια σχετική έρευνα αγοράς. Το θέμα είναι ότι τα καταστήματα με είδη μελισσοκομίας που γνωρίζω στην Αθήνα, είναι κάνα-δυό. (και αυτά με αναφορές από τα περιοδικά. Τα περισσότερα είναι επαρχία).
Το σημαντικότερο πάντως, πιστεύω, είναι η προμήθεια των κυψελών/πλαισίων που θα πρέπει να τηρούν κάποιες προδιαγραφές. Με σωστή και γερή κατασκευή, από καλό ξύλο και με τις σωστές διαστάσεις. Και σε αυτή την περίπτωση μάλλον η προμήθεια από την επαρχία είναι μονόδρομος.
Για το συγκεκριμένο είδος, έχω σχηματίσει την γνώμη ότι, καλό θα είναι οι κυψέλες και τα τμήματά τους να είναι όλα του ίδιου εργοστασίου ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα όταν γίνονται συνθέσεις (διπλά πατώματα, κινητές βάσεις, καπάκια, κτλ).

Η έρευνα αγοράς συνεχίζεται…

ΥΓ: Αν κάποιος φίλος μελισσοκόμος έχει να προτείνει κάποιο κατάστημα για την προμήθεια εξοπλισμού/κυψελών, είναι ευπρόσδεκτος. Και επειδή σαν ανάρτηση σχολίου μπορεί να θεωρηθεί διαφήμιση, μπορεί αν θέλει να το στείλει στο email μου.

2 σχόλια:

μελονικος είπε...

Μη δίνεις και πολύ σημασία.εν είναι και αιώνια. Σε λίγο καιρό θα θέλεις άλλα. Θα τα μάθεις.
Νίκος

μελονικος είπε...

Μη δίνεις και πολύ σημασία.εν είναι και αιώνια. Σε λίγο καιρό θα θέλεις άλλα. Θα τα μάθεις.
Νίκος